Čína půjčuje rozvojovým zemím o sto šest

Peking - Za poslední dva roky půjčila Čína rozvojovým zemím více peněz, než tak za stejné období učinila Světová banka. Na rostoucí vliv „Říše středu“ dnes upozornil list Financial Times. Čína se podle deníku snaží půjčováním peněz posílit svůj světový vliv a zajistit si přístup k přírodním zdrojům. Čína má rekordní devizové rezervy, které na konci loňského roku dosáhly 2,85 bilionu dolarů.

V letech 2009 a 2010 poskytly čínské banky China Development Bank a China Export-Import Bank vládám rozvojových zemí a firmám v těchto zemích 110 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun). Světová banka přitom od poloviny roku 2008 do poloviny roku 2010 slíbila půjčky v objemu 100,3 miliardy dolarů.

Za ropu od rozvojových zemí mnohamilionové půjčky

Ve velké části případů zprostředkoval Peking úvěry zemím bohatým na nerostné suroviny výměnou za dodávky. Na půjčkách výměnou za dodávky ropy se dohodl mimo jiné s Ruskem, Venezuelou nebo Brazílií. Čína rovněž půjčila peníze na infrastrukturní projekty v Ghaně a Argentině.

U úvěrů podporovaných vládou nabízí Čína výhodnější podmínky než Světová banka. Instituce proto musela začít hledat způsoby spolupráce s Čínou, aby si nekonkurovaly.

Světová banka
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová