Dřevěná kniha – stabilita, nebo drancování lesů?

Praha - Výběrová řízení na těžbu dřeva ve státních lesích by měla být od roku 2012 dlouhodobá. Každý rok by se mělo soutěžit na desetině jednotek a vítězové tendrů budou mít na starosti pěstební práce, těžbu dřeva i jeho prodej. Ministerstvo zemědělství tvrdí, že dlouhodobá koncepce umožní snížit lobbistické tlaky a přinese do lesnického odvětví stabilitu. Nová pravidla vložilo ministerstvo zemědělství do tzv. Dřevěné knihy. Tou se měla dnes zabývat vláda, jednání ale odložila. Její ministři se v názorech na knihu značně rozcházejí, plán kritizují i ekologické organizace. Ekologové dnes dokonce proti nové koncepci demonstrovali před Úřadem vlády.

Dřevěná kniha má podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) přinést do státního podniku stabilitu. „Druhá důležitá priorita je samozřejmě ten nejlepší a nejvyšší výnos pro český stát,“ dodal šéf zemědělského rezortu. Koncepci si chválí také agrární analytik Petr Havel. „Dřevěnou knihu považuji za dobrou hospodářskou koncepci,“ řekl Českému rozhlasu.

Na dlouhodobé tendry na těžbu dřeva se ale snáší kritika. Již dlouho se hovoří třeba o tom, že se k zakázkám nedostanou menší firmy. Na zadní se ale staví i ekologové. Obávají se, že vítězové tendrů budou lesy drancovat. Podle Hnutí Duha například nikdo neuhlídá, zda se skutečně kácí ve schváleném rozsahu. „Velké firmy budou mít zájem, aby během svěřené správy dostaly z lesa co největší zisk,“ varoval Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Firmy už nakoupily těžkou techniku, která je výdělečná při plošné těžbě, ale ne při malých probírkách, píše Ekolist.

Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha

„Návrh ministra zemědělství, který by vláda měla schválit, bohužel podle mnoha odborníků může vážně poškodit zdraví českých lesů, kam každý týden chodí dva miliony turistů, a zároveň je finančně velmi nevýhodný pro stát.“

Velké firmy navíc podle ekologů nemají zájem na přirozené obnově lesa, kdy lesníci nechávají vykácená místa zarůst semenáčky. „Je to zdravější pro les a také levnější, neboť se ušetří peníze za umělou výsadbu řádkovaných stromků, a právě to se dodavatelským firmám nehodí, protože by přišly o dobře placenou práci,“ tvrdí Bláha.

Ekologové rovněž připomínají, že nový model v minulosti kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad. „Žádáme, aby vláda stáhla návrh ministra zemědělství a přiměla jej, aby svůj plán přepracoval tak, aby zajistil zdravou péči o české lesy a poctivé nakládání se státním majetkem,“ zdůraznil v souvislosti s tím Kotecký.

Lesy ČR se brání, koalice se neshodne

Lesy ČR však tvrzení Hnutí Duha zásadně odmítají. „K žádnému pronájmu lesa nedochází, protože to zákon striktně zakazuje. Veškeré činnosti budou lesnické firmy na základě pokynů a velmi pečlivého dohledu Lesů ČR pouze vykonávat,“ uvedl mluvčí podniku Zbyněk Boublík. Ohrožena nebude podle něj ani regionální zaměstnanost, protože objem dřeva bude stále stejný. „K dnešnímu dni máme podepsáno již 67 smluv. Další podepisování smluv průběžně pokračuje. Rozhodně nepokládáme uvedený počet uzavřených smluv za nízký, tendr probíhá v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, který přesně jednotlivé postupy upravuje,“ dodal Boublík.

Dřevěná kniha by navíc mohla znamenat i další koaliční spor. Výhrady vůči ní mají nejen ministři školství a místního rozvoje, ale také šéf resortu zahraničí Karel Schwarzenberg, který sám patří mezi velké vlastníky lesů. Věci veřejné nesouhlasí s tím, aby hospodářem i prodejcem byla jedna firma.