Daňový systém se má od roku 2012 zjednodušit

Praha – Daňový systém se zjednoduší. Shodli se na tom zástupci hospodářské komory a ministerstva financí. Nový zákon o daních z příjmů je podle ministra financí Miroslava Kalouska jedním ze tří pilířů současné daňové reformy. Dalším je nový daňový řád, jímž se řídí výběr daní již od letošního ledna, a třetím je projekt jednotného inkasního místa. Klíčová novela zákona o dani z příjmů by měla vejít v platnost od roku 2012.

„Prezident Hospodářské komory Petr Kužel přivítal přístup ministerstva financí pokračovat v práci na nové legislativě tak, aby byl nový daňový systém účinný již v roce 2012. “K hlavním principům budoucího zákona o dani z příjmů by mělo patřit především zdanění ekonomické aktivity, nikoli kapitálu právnických osob," dodal. Vhodné by podle něj bylo pokračovat i v reformě DPH, při níž by došlo ke změně režimu. V praxi by to znamenalo přiznat a odvést DPH v den přijetí platby.

Jiří Škampa z komory daňových poradců:

„Ty vize jsou velice pozitivní, vypadá to, že by se skutečně mohla snížit daňová zátěž. Ale říkám, pokud se to povede. Já mám za sebou třicet let zjednodušování daně a daně jsou pořád složitější.“

Nový zákon o daních z příjmů je podle ministra financí Miroslava Kalouska jedním ze tří pilířů současné daňové reformy. Dalším je nový daňový řád, jímž se řídí výběr daní již od letošního ledna, a třetím je projekt jednotného inkasního místa. Tam by plátci odváděli všechny své platby státu. Jednotné inkasní místo se nyní připravuje, jeho první fází je vznik Generálního finančního ředitelství, které vzniklo od letošního ledna.

Pro rok 2012 Kalousek počítá s tím, že bude méně přímých daňových odvodů a více nepřímých daní. Některé daně, například daň dědickou a darovací ve třetí skupině, chce úplně zrušit. Výsledkem má být restrukturalizace veřejných financí a odstranění výjimek. Celková složená daňová kvóta by se však změnit neměla. Do května letošního roku chce ministr vládě předložit návrh novely zákona o dani z příjmů, aby mohla vstoupit v účinnost od ledna 2012 spolu s reformou sociálních dávek.