Vláda podpoří návrh na snížení cen léků

Praha – Vláda schválila novelu zákona o snížení cen a úhrad léčiv, který předložil koaliční poslanec Marek Šnajdr. Trojkoalice se shodla, že by se měl do cen promítnout například i kurz koruny. Novela tak má do budoucna ušetřit peníze zdravotním pojišťovnám. Ty totiž od nového roku po vypršení platnosti tzv. Janotova balíčku platí z veřejných peněz za některé léky až o 100 milionů korun měsíčně navíc. Pokud novela neprojde do doby, než se doprodají poslední zásoby, připlatí si i pacienti.

Stejné opatření platilo v rámci Janotova balíčku v roce 2010 a zdravotní pojišťovny tím mnoho peněz ušetřily. Aby podobný efekt přineslo prodloužení do letošního roku, musely by podle šéfa lékařské komory Milana Kubka ceny i úhrady klesnout o 15 procent. Předloha počítá s tím, že se ceny a úhrady sníží ještě do konce letošního roku u všech léků, u kterých Státní ústav pro kontrolu léčiv nestihl provést revizi úhrad ze zdravotního pojištění. „Bude snahou, aby byl projednán co nejrychleji, my bychom byli rádi, kdyby nás opozice podpořila, přestože ten proces je zpožděn,“ podotkl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Podle opoziční ČSSD ministerstvo zdravotnictví dlouho otálelo a prodloužení původního balíčku mělo schválit už dávno. „Tím, že tady nejspíš bude a dnes už je mezera, která bude několik měsíců, tak to bude mít velmi vážné dopady - zdravotní pojišťovny utratí zhruba o 4 miliardy víc,“ uvedl stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Podle odhadu Státního ústavu pro kontrolu léčiv by reálná ztráta pojišťoven měla činit asi 100 milionů korun měsíčně. Vláda navíc zvažuje, že ještě sníží částku, kterou za pacienta hradí pojišťovny. „To znění tak jak je, tedy 7 procent, nemusí být definitivní,“ vzkázal premiér Nečas. Záchranný balíček budou ještě schvalovat poslanci. Pokud projde, v březnu by měl vstoupit v platnost.

Podle Grémia majitelů lékáren většina léčivých přípravků vydávaných ve veřejných lékárnách už úhradovou revizí prošla. „Jako provozovatelé veřejných lékáren opakujeme, že většina léků, které vydáváme svým pacientům v našich lékárnách na recept, už přeceněna byla. Toto zákonné přecenění výše úhrad léků už přineslo roční úspory pro zdravotní pojišťovny ve výši pět miliard korun,“ uvedl předseda grémia Marek Hampel. Další úspory v lékové politice je podle něj možné nalézt pouze v lécích používaných v nemocnicích. Tyto léky na přecenění teprve čekají.

  • Marek Šnajdr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2259/225868.jpg
  • David Rath autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2259/225866.jpg
  • Nákup léků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1925/192401.jpg