Peníze na sport už nebude rozdělovat ČSTV

Praha - Dluhy Sazky ovlivní financování sportu. Vláda se rozhodla posílat dotace přímo na účty jednotlivých svazů, aby je už dál nerozdělovala „rozhádaná“ zastřešující organizace, tedy Český svaz tělesné výchovy ČSTV. Nový plán financování sportu představili ministr školství Josef Dobeš a ministr financí Miroslav Kalousek. Vedení ČSTV prý ztratilo jejich důvěru, a dotace v hodnotě 270 milionů korun letos poputuje přímo sportovním svazům. Kalousek slíbil, že celková letošní dotace ve výši více než dvě miliardy korun zůstane v dalších letech přinejmenším zachována.

Podle Kalouska svaz špatně hospodařil, a zavinil tak, že v současné době sport na svůj provoz nedostává od největší české loterijní společnosti zhruba miliardu korun ročně. Oba ministři zdůvodnili změnu ve financování tím, že chtějí, aby peníze byly určeny pro sportovní činnost, nikoli na platy funkcionářů.

Svazy si prý díky tomu polepší a jsou s novou metodikou podle Dobeše spokojeny. „Po dlouhé době začínám vidět světlo na konci tunelu, protože český sport najde potřebné zdroje na financování,“ prohlásil tenisový šéf Ivo Kaderka, Kalouskův poradce pro sport. „Je to po osmnácti letech největší změna ve financování sportu,“ dodal za basketbalisty Miroslav Jansta.

Ministři se dnes v Praze sešli se zástupci dvanácti největších sportovních svazů a s novým projektem je seznámili. Ze státních dotací se zatím týká jen 270 milionů, které jsou v rozpočtu určeny pro sport od ministerstva financí. Rozdělování dalších 1,9 miliardy z kapitoly ministerstva školství se prozatím nemění, ale Kalousek naznačil, že i tuto sumu hodlá v budoucnu rozdělovat přes důvěryhodného partnera.

Miroslav Kalousek

„Ujistili jsme svazy, že stát nemůže rezignovat na podporu sportu zejména ve výchově mládeže. Tyto dvě částky (270 milionů a 1,9 miliardy) jsou absolutní minimum pro rok 2012, nebude-li to více, tak garantujeme, že to nebude méně.“

Ministři: Nepošleme peníze na platy funkcionářů, ale přímo na sport

Kalousek i Dobeš změnu ve financování zdůvodnili tím, že chtějí, aby peníze byly určeny pro sportovní činnost, nikoli na platy funkcionářů. „Nemůže jít na platy, na leasing na auta, na pohoštění a jiné, ale můžeme tím zaplatit trenéry, pronajmout led a podobně,“ prohlásil Dobeš. „Pro nás to není žádné překvapení, protože jsme s tímto záměrem byli seznamováni už někdy v říjnu loňského roku,“ uvádí předseda ČSTV Pavel Kořan.

Dobeš současně představil tabulku, podle které se budou peníze rozdělovat a která bude zohledňovat počet členů jednotlivých svazů, hodnotu jejich majetku a dosažené úspěchy. Celkem se bude rozdělovat 270 milionů korun, z čehož téměř dvě třetiny půjdou přímo členům sdruženým v ČSTV. Nejvíce peněz - téměř 58 milionů korun - získá fotbal, v pořadí pak pokračuje atletika a lední hokej. Svazy si tak polepší o více než 99 milionů korun. Ne pro všechny to ale znamená přilepšení, některé, jako třeba florbal, dostanou méně.

Částka tak bude rozdělena mezi čtrnáct sportovních organizací s celorepublikovou působností. Mezi ty patří například ČSTV, Sokol, Český olympijský výbor, Český paralympijský výbor, Český střelecký svaz nebo Asociace školních sportovních klubů.

Ovšem ministerstvo pouze v případě ČSTV rozhodlo, že finance pošle přímo svazům a nikoli přes aparát ČSTV. „Možná to zavání lehkou diskriminací. Všechna ostatní střešní sdružení budou příjemci této dotace a budou si ji rozdělovat v centru. Výhradně ČSTV tady je předurčen k eliminaci a peníze budou rozpočítány na jednotlivé sportovní svazy,“ uvedl pro rádio Impuls předseda ČSTV Pavel Kořan, který nebyl pozván na dnešní jednání.

Šlégr: Nemíchejme sport s politikou

Podle ministra školství je mimořádná dotace 270 milionů jen provizorní „záplatou“, aby sport přežil letošní rok. Kalousek slíbil, že celková dotace určená pro sport nebude dále klesat. Se současnými plány vlády souhlasí i opoziční tábor. „Do sportu by se politika tahat neměla,“ prohlásil například Jiří Šlégr z ČSSD.

Vláda se chystá peníze najít především ve zdanění sázkového průmyslu: „Nechci slibovat, že to bude víc, ale určitě to nebude méně. Stát nerezignuje na podporu sportu.“ Peníze ale chce posílat sportovním partnerům, kteří budou mít důvěru. Dobeš předpokládá, že nová pravidla začnou platit od roku 2013.

Peníze na sport má vyřešit i nové zdanění hazardu

V roce 2013 by podle Kalouska mělo financování sportu řešit nové zdanění hazardu. Konkrétně by loterijní firmy místo dosavadních odvodů platily jednotnou daň z příjmu.