Grüne Woche odstartoval ve stínu dioxinové aféry

Berlín - V Berlíně dnes startuje tradiční zemědělský a potravinářský veletrh - Grüne Woche. Program 76. ročníku „zeleného týdne“ ale letos ovlivní současná dioxinová aféra. Právě ta má být taky tématem schůzky českého ministra zemědělství Ivana Fuksy s jeho německou kolegyní Ilse Aignerovou. Na veletrhu se do 30. ledna představí 1 632 vystavovatelů z 57 zemí, mezi kterými nechybí ani zástupci České republiky. Organizátoři očekávají stejně jako loni více než 400 tisíc návštěvníků.

Kauza spojená s výskytem rakovinotvorného a jedovatého dioxinu v krmivu, vejcích a vepřovém mase, která od počátku roku otřásá německým zemědělstvím, ovlivnila i program českého ministra zemědělství Ivana Fuksy, který se prvního dne veletrhu účastní. Němci ale tento problém nechtějí zamést pod koberec. Podle nejvyšších německých představitelů jde nejen o selhání systému, ale především jde o kriminální čin.

Fuksa měl původně dopoledne o problémech s dioxinem krátce jednat s německou resortní kolegyní Ilse Aignerovou. „Paní ministryně sama vyhodnotila, že to je velké téma, které si zaslouží větší prostor pro bilaterální jednání,“ řekl České televizi Fuksa, který se dnes od 17:45 sejde s Aignerovou k hodinovému jednání.

Fuksa si u německé kolegyně vyžádá lepší informovanost

Na schůzce s německou kolegyní bude český ministr požadovat zkvalitnění monitorovacího systému a systému rychlého varování: „Monitorovací systém ani tak moc neselhal, ale co skoro stoprocentně selhalo, to je systém rychlého varování. Dostali jsme důležité informace skoro až s třítýdenním zpožděním, což je katastrofální.“ S Aignerovou bude prý mluvit také o společné zemědělské politice.

Německá očekávání Ivana Fuksy, ministr zemědělství

„Chceme slyšet garanci celého německého systému v tom, že se podobná věc nebude opakovat a zafunguje systém včasného informování z německé strany. Dále očekávám, že mi paní ministryně představí některá nápravná opatření včetně deklarované změny systému.“

„Hlavně ale očekávám od diskuze s paní ministryní sjednocení našich pozic pro společnou zemědělskou politiku.“

V souvislosti s německou aférou vyzvala česká agrární komora v minulých dnech tuzemské masokombináty a jatka, aby neodebíraly vepřové z Německa, s nímž se podle ní jeho producenti pokusí zaplavit zahraniční trh, včetně toho českého. Podobné výzvy odsoudil šéf německého zemědělského svazu Gerd Sonnleitner.

Ovšem Fuksa jeho výtky považuje za „trošičku nezdvořilé“: „To, jakým způsobem my oslovujeme své daňové poplatníky, je jen a jen v naší kompetenci a považuji za neslušné, abych se já k takovým obdobným krokům vyjadřoval ke kolegům v Německu, v Polsku nebo v Rakousku.“ O těchto výzvách ale prý s Aignerovou dnes hovořit nebude.

Grüne Woche jako přehlídka kulinářského umění

Zdeňka Goedertová, reprezentantka berlínských veletrhů

„Letošní ročník se ponese v duchu hesla 'Ochutnejte 100 tisíc specialit z celého světa'.“

Grüne Woche však nepředstavuje jen debaty zemědělských odborníků o aktuálních obtížích odvětví, ale především přehlídka kulinářských lákadel z celého světa. Také letos haly berlínského výstaviště provoněl odér pečených mas, zrajících sýrů a exotických koření. Široce se prezentují také pivovary, vinařství a producenti lihovin. Na tradiční české pivo sází i český stánek, který má letos podobu staročeského hospůdky.

Fuksa sázku na české pivo a hospodu nicméně považuje za dobrou strategii. „Už odpoledne budou všichni unaveni a přijdou sem sami, ani je sem nebudeme muset lákat,“ je přesvědčen Fuksa. Letos se veletrhu účastní ministři zemědělství 52 států. Partnerskou zemí je tento rok Polsko.

Na veletrhu se představují zejména produkty jako ovoce, zelenina, maso, ryby a mléčné výrobky. Nabídku dotváří bohatý výběr piva, vína, lihovin, jakož i nejrůznějších zařízení a strojů. Čeští vystavovatelé se prezentují na společném stánku o rozloze 160 m2 v hale 10, který je dotován z prostředků Ministerstva zemědělství ČR.

  • Vejce s dioxinem autor: Arno Burgi, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222474.jpg
  • Grüne Woche zdroj: Messe Berlin http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2263/226273.jpg
  • Grüne Woche autor: ČT24, zdroj: Messe Berlin http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2263/226275.jpg