Česká prasata válcují vepři z Německa

Olomouc – Zemědělci bijí na poplach kvůli ztrátě soběstačnosti Česka ve výrobě vepřového masa. Ta by podle Agrární komory mohla ještě letos klesnout pod 50 procent, což by znamenalo, že by se do země poprvé víc vepřového dovezlo, než kolik se ho vyprodukuje. K další redukci chovů nutí tuzemské farmáře dovoz levného vepřového ze sousedního Německa, kde na přelomu roku propukla aféra kolem zvýšeného výskytu dioxinu, a ceny tamní produkce se tak propadly o desítky procent. Výroba vepřového se přitom i bez toho v tuzemsku dlouhodobě nevyplácí.

„V Německu se v podstatě zhroutila poptávka po vepřovém mase. Jsou tam obrovské zásoby, které se budou snažit prodat k nám. Naši zpracovatelé či obchodní řetězce budou v Německu za laciné peníze nakupovat. Naši farmáři, kteří ještě mají zbytky chovů prasat, tomu nebudou schopni konkurovat, čímž se urychlí další redukce domácích chovů,“ uvedl dnes prezident Agrární komory Jan Veleba.

Tuzemští farmáři likvidují chovy prasat již několik let. Zatímco v roce 2000 pobývalo v českých vepřínech zhruba 3,7 milionu prasat, do loňska jejich počet klesl na 1,9 milionu kusů. „V prosinci, kdy jsme ještě nevěděli o dioxinové aféře, jsme si dělali prostřednictvím okresních AK odhady stavů prasat k letošnímu 31. březnu. Vyšlo nám, že se meziročně sníží o 13 procent. Je předpoklad, že letos dovezeme víc vepřového, než činí polovina tuzemské spotřeby,“ řekl Veleba.

Po vstupu do unie letí dovoz nahoru

Doplnil, že zatímco v roce 2003, poslední rok před vstupem Česka do Evropské unie, se do ČR dovezlo necelých 28,5 tisíce tun vepřového, předloni to bylo přes 179 tisíc tun. „Za loňský rok ještě čísla neznáme, dovoz vepřového ale odhaduji na zhruba 200 tisíc tun,“ uvedl Veleba.

Dioxinový skandál vypukl v Německu na přelomu roku, kdy úřady odhalily, že prasata a drůbež na jedné severoněmecké farmě dostávaly od loňského března krmivo kontaminované dioxiny. Německý výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru.

Na trh dodal až 3 000 tun dioxiny kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 tisíc tun krmiva pro hospodářská zvířata. Asi 4,5 tuny potenciálně kontaminovaného vepřového se dostaly také do Česka. Část této dodávky české dozorové orgány zajistily, její zamoření dioxiny zkoušky zatím neodhalily.