Čeští politici volají po rodných listech vajec a masa

Brusel - Češi na půdě Evropské unie prosazují, aby vejce, vepřové a drůbeží maso nesly přesné informace o tom, odkud výrobek pochází. Návrh padl na dnešním jednání ministrů zemědělství v Bruselu v rámci debat o reakcích na německou dioxinovou aféru. Informace o původu jsou nyní v EU povinné u hovězího masa kvůli nemoci šílených krav.

Češi se v EU řadí mezi přívržence toho, aby se povinnost informovat o původu rozšířila i na další druhy masa a vejce, prohlásil ministr zemědělství Ivan Fuksa. U jednosložkových produktů, jako je maso či mléko, by to podle něj nebylo administrativně složité. „V zájmu každého prodejce by mělo být, aby nemusel být odkázán jen na dotazy lidí, jestli to maso je skutečně odtamtud nebo odtamtud,“ míní ministr.

Na mase by tak mělo být uvedeno, odkud pochází, případně i z jaké konkrétní lokality. Pokud by se EU neshodla na zavedení v celém bloku, pak by mohla takové opatření zavést jednotlivě každá členská země. V tomto případě by se to ale vztahovalo pouze na domácí produkty. Ministr zatím nechtěl předbíhat, zda Praha k takovémuto omezenému opatření přistoupí, či nikoli.

V dioxinové kauze neselhal systém, ale jednotlivec

Praha v minulých dnech kritizovala systém včasného varování, který v EU existuje. Vadilo jí, jakým způsobem byla o nebezpečí informována. Fuksa ale řekl, že už si to s Němci vysvětlili. Nebylo to podle něj chybou systému, nýbrž kriminálním činem daného subjektu, který to v rozporu s pravidly správně nenahlásil. „Bylo to selhání jednotlivce, nebylo to selhání systému,“ řekl.

Ivan Fuksa, ministr zemědělství

„Tady prohřešek jedné nezodpovědné firmy vlastně skoro likvidačně poškodil skoro pět tisíc farem. Tento dominový efekt hrozí u jakéhokoli jiného zamíchání jakékoli jiné chemikálie do jakékoli jiné potraviny.“

Evropská komise se už nechala slyšet, že v příštích týdnech hodlá přijít s návrhy nových opatření. Ta by měla pomoci zabránit opakování situace, kdy dioxiny kontaminovaly zvířecí krmivo a skrze něj i vejce či drůbeží a vepřové maso.

Německo dnes prezentovalo desetibodový plán, který kvůli dioxinové aféře hodlá zavést. Mimo jiné se zpřísní kontroly, pro firmy vyrábějící krmiva bude složitější získat patřičné licence a navíc se budou muset povinně pojistit proti odpovědnosti.

Jan Veleba, prezident Agrární komory:

„Na začátku je 3 tisíce tun kontaminovaného tuku a na konci je 50 tisíc tun vepřového masa.“

Na trh se v posledních měsících dostalo až 3 tisíce tun dioxiny kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 tisíc tun krmiva pro hospodářská zvířata. Asi 4,5 tuny potenciálně kontaminovaného vepřového se dostalo také do Česka. Část této dodávky české dozorové orgány zajistily, její zamoření dioxiny zkoušky zatím neodhalily. Výrobce krmiv, z jehož produktů se toxické látky do potravin dostaly, věděl o jejich přítomnosti ve svých výrobcích údajně už od března loňského roku. Úřady se o něm však dozvěděly až koncem roku.