Od roku 1993 si důchodci polepšili, rodiny s dětmi nikoli

Praha – Češi se mají finančně výrazně lépe než v dobách, kdy se rodila samostatná republika, tedy v roce 1993. Nemají se ale lépe všichni. Domácnosti s průměrným příjmem si polepšily o 74 procent, důchodci o více než polovinu a naopak špatně ze srovnání životní úrovně tehdy a nyní vycházejí rodiny s dětmi a nízkými příjmy - ty by mohly tehdejším rodinám skoro závidět, protože si citelně pohoršily. Zaznělo to ve speciálu ČT Moje drahé Česko.

„Rodin s dětmi se týká zboží, které je relativně drahé,“ uvedl důvod, proč se nůžky mezi rodinami s průměrným a nízkým příjmem stále více a více rozevírají, ekonom Patria Finance David Marek. A nejspíš se to bude zhoršovat. Česko letos čeká dvouprocentní inflace, kterou potáhne hlavně zdražování potravin a energií, tedy zboží, které se nejvyšší měrou podílí na výdajích nízkopříjmových skupin.

Naopak průměrný Čech by si navzdory inflaci letos pohoršit neměl. „Průměrný růst mezd by měl být možná o malinko lepší, takže by mělo dojít buď minimálně k zachování životní úrovně, nebo možná mírnému zvýšení,“ dodává Marek. Zhoršit životní úroveň by v dalších letech mohlo také navrhované vyrovnání sazeb daně z přidané hodnoty, pokud k němu dojde. Nejhůře by to opět dolehlo na nízkopříjmové skupiny. „Mělo by být doprovázeno nějakou kompenzací tak, aby právě rodiny s nižšími příjmy neutrpěly ztrátou životní úrovně,“ míní Marek.

Ekonomika ČT24 (zdroj: ČT24)

Více piva, méně kina

Životní úroveň Čechů se v průměru zvedá a spolu s tím roste i spotřební koš, který za svůj měsíční příjem můžeme pořídit. Z průměrného příjmu bychom si na chleba mohli místo 300 kostek másla v roce 1993 nyní namazat více než trojnásobek. Pokud bychom za měsíční příjem nakoupili pouze pivo, pořídili bychom v současnosti přes 2,5 tisíce lahví, zatímco v roce 1993 bychom se museli spokojit jen s tisícovkou. A zatímco třeba na novou televizi nebo pračku musel v roce 1993 člověk s průměrným příjmem vydělávat dva měsíce za předpokladu, že by si nekoupil nic jiného, dnes mu na to stačí pouhé dva týdny.

Naopak některé zboží a služby se staly pro Čechy méně dostupné. Zatímco v roce 1993 by průměrný měsíční plat vystačil na 290 vstupenek do kina, dnes už by návštěv bylo jen 270. Jízdenek na městskou dopravu si můžeme v porovnání s rokem 1993 pořídit zhruba polovinu.

Češi nicméně zvládají živit velké množství obchodníků. Zatímco v době vzniku samostatné republiky byly supermarkety v Česku ještě v plenkách, dnes letí mnohem větší prodejní formát – hypermarkety. Přepočteno na počet obyvatel má Česko nejvíce hypermarketů ve střední a východní Evropě. Stejně dobře si stojí také diskonty.