Sazka: Pohledávku Le Cheque Déjeuner včas zaplatíme

Praha - Pohledávka loterijní společnosti Sazka vůči společnosti Le Cheque Déjeuner není po lhůtě splatnosti a bude v příslušném termínu, tedy do 23. února 2011, uhrazena. Zdůraznil to dnes mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. Le Cheque Déjeuner přihlásila pohledávku 4,4 milionu korun k návrhu na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou v úterý. Do insolvence se Sazku snaží poslat její největší věřitel – podnikatel Radovan Vítek.

Pohledávka Le Cheque Déjeuner vznikla poté, co u ní Sazka nakoupila poukázky na benefiční program. „Případnou další spoluprací se společností Le Cheque Déjeuner se budeme zabývat,“ řekl v reakci na přihlášení pohledávky do insolvenčního řízení Zikmund.

„K přihlášení pohledávky je oprávněn každý věřitel. Není podstatné, že konkrétní pohledávka ještě není po splatnosti. Pořadí, v jakém jednotliví věřitelé své pohledávky přihlásí, nemá vliv na jejich postavení v řízení,“ vysvětlil rozhodnutí Le Cheque Déjeuner Jiří Markvart z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Insolvenční zákon podle něj umožňuje věřitelům přihlašovat své pohledávky ještě před tím, než soud vůbec konstatuje, že je dlužník v úpadku. V usnesení o úpadku pak soud stanoví věřitelům lhůtu, ve které mají pohledávky přihlásit. Pokud by věřitel tuto lhůtu zmeškal, nebude jeho pohledávka v insolvenčním řízení uspokojena. Věřitelé, kteří přihlásí své pohledávky již ve fázi před zjištěním úpadku, pak nemusejí sledovat lhůtu pro přihlašování pohledávek a obávat se jejího zmeškání.

Sazka se dostala do finančních těžkostí přesto, že solidně vydělává. V roce 2010 její zisk přesáhl 1,4 miliardy korun. Do problémů ji dostaly vysoké splátky za výstavbu vysočanské O2 areny. Insolvenční návrh na Sazku nakonec podal podnikatel Radovan Vítek, který skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že není v insolvenční situaci.

O2 arena
Zdroj: ČT24