Nižší rating pro Japonsko – trápí ho vysoké dluhy

Tokio / New York - Vlna snižování ratingů ve světě nebere konce. Dnes mezinárodní agentura Standard & Poor's snížila úvěrové hodnocení Japonska ze stupně AA na AA minus se stabilním výhledem. Třetí největší světová ekonomika se podobně jako řada zemí v Evropě potýká s velkými dluhy. Zadlužení země je horší, než naznačovaly propočty z loňského roku, a bude se dále zvyšovat. To jsou závěry, které vedly agentura S&P ke korekci hodnocení.

S&P varovala, že poměr zadlužení země k výkonu její ekonomiky se do budoucna zvýší výrazněji, než agentura předpokládala. „Standard & Poor's předpokládá, že fiskální deficit Japonska zůstane v nejbližších letech vysoký. Tím se ještě více sníží už tak dost slabá fiskální flexibilita vlády,“ píše se ve zprávě S&P. Výhled ratingu nicméně zůstává stabilní, což znamená, že agentura v dohledné době s žádnou další změnou nepočítá.

S&P uvedla, že Japonsko má relativně solidní vnější bilanci a flexibilní měnovou politiku, která by měla částečně vyvážit problémy ve fiskální oblasti. Z toho důvodu také agentura neměnila rating krátkodobých závazků, který zůstal na stupni A-1 plus.

Miroslav Frayer, analytik KB:

„Po pravdě řečeno, Japonsko si už o snížení ratingu poměrně dlouhou dobu koledovalo, protože patří dlouhodobě mezi nejzadluženější země průmyslového světa a prozatím se zdá, že ani plánované fiskální reformy nejsou pro světové agentury natolik přesvědčivé, aby uvěřily, že se podaří vysoké zadlužení rychle snížit, a proto si tedy pomyslně vykoledovaly snížení hodnocení o stupeň.“

Zatímco cena zlata zamířila po zprávě vzhůru, kurz japonského jenu se vydal opačným směrem. K dolaru oslabil asi o jedno procento a dostal se na 83,20 JPY. Je tak nejníže za poslední dva týdny.

Ekonomové míní, že nižší rating Japonsko příliš neovlivní

Podobně zareagovaly i další hospodářské ukazatele. Ekonomové ale věří, že rozhodnutí nebude mít výrazně negativní dopady. „Japonské dluhové zatížení nepochází ze zahraničních peněz, takže při vší úctě si nemyslíme, že by to způsobilo vážné problémy jako například u Řecka nebo Portugalska,“ vysvětluje hlavní analytik Barclays Capital Masafumi Yamamoto.

Situace však nemá jednoduché řešení. Japonská ekonomika roste pomalu a populace stárne - což nadále zvyšuje zátěž státního rozpočtu. Země navíc nemá silnou vládu, která by potřebné reformy zavedla.

Standard & Poor´s
Zdroj: ČT24