Sazka si vybrala zachránce, nechce ale říct koho

Praha - Představenstvo Sazky dnes na mimořádném zasedání vybralo jednu ze dvou nabídek na svou záchranu. V pořadu Otázky Václava Moravce Jiří Kejval z Českého olympijského výboru řekl, že ve hře byly dvě varianty. První nabídku prý na stůl dala společnost Penta, druhou pak společnost Synot, za kterou stojí majitel skupiny KKCG Karel Komárek mladší. Kterou z nabídek si Sazka vybrala, ale nechce její vedení prozradit. Podrobnosti k dnešnímu rozhodnutí chtějí manažeři Sazky zveřejnit až na tiskové konferenci v úterý 1. února.

„Dospěli jsme k tomu názoru, že další výpůjčky už nestačí a že Sazka potřebuje strategického investora. Takového, který by vstoupil do společnosti,“ prohlásil dnes v Otázkách Václava Moravce místopředseda pro ekonomiku a marketing Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 

„V současné době jsou na stole dvě nabídky, jedna nabídka je od společnosti Penta, která počítá s tím, že 100 procent bude držet společnost Penta a že po dobu 30 let budeme dostávat peníze na podporu sportu. Druhá nabídka je od společnosti Synot, o které se teď jedná. Podle nejnovějších informací je jedním z investorů Karel Komárek,“ pokračoval Kejval.  

Reportáž Davida Borka (zdroj: ČT24)

Podle Kejvala společnost Synot nabízí, že by zhruba 60 procent společnosti mělo jít novému investorovi, 30 procent stávajícím akcionářům. Podle zdroje blízkého skupině KKCG, na který se odvolává server iHned.cz, Komárkova skupina skoupila vlastní balík pohledávek za Sazkou a má zájem do firmy nalít potřebné miliardy korun. 

Jiří Kejval:

„Situaci, že by českému sportu nadále zůstalo 100 procent Sazky, já považuji v současné době za nemožnou.“

Synot s Komárkem se ale pravděpodobně favority vedení nestali, uvedl dnes server iHNed.cz. Ve hře o vstup do Sazky je podle webu už jen nabídka Martina Ulčáka a jeho firmy E-Invest. Ten prý jako jediný nepožaduje v Sazce akciový podíl, chce mít jen výnos ze zisků loterijní firmy.

Jiří Kejval dnes také naznačil, že již příští týden by se mohla konat mimořádná valná hromada Sazky, která by umožnila změnu stanov tak, aby mohl do společnosti vstoupit strategický partner.

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Městský soud v Praze dostal od Vítka návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Sazka musí do 20 dnů ode dne doručení usnesení o zahájení řízení poslat soudu svoje vyjádření k Vítkově návrhu. Musí také předložit celý seznam majetku včetně dlužníků a věřitelů i seznam svých zaměstnanců a listiny, které dokládají úpadek nebo hrozící úpadek.