Nemáte hezký výhled z okna? Nevadí, pomůže okno virtuální

Sillicon Valley – Malá společnost z kalifornského Sillicon Valley přišla s revoluční myšlenkou. Odteď bude jedno, zda si lidé koupí byt ve sklepě nebo v zadním traktu s výhledem na popelnice. Vyvinula totiž digitální okno, ze kterého sám zákazník uvidí téměř všechno, na co si vzpomene. „Není to jen mrtvý display, jde o to, že mezi vámi a oknem musí probíhat interakce. Když jdete k oknu, musí se vám výhled otevírat, takže se zvětšuje jako u skutečného okna. Když couvnete, výhled na krajinu se zavírá,“ vysvětlila spolumajitelka firmy Winscape Beth Sevillová.

Ryan Hoagland and Beth Sevillová jsou manželé a majitelé malé počítačové společnosti. Z bytu mají výhled na sanfranciský záliv s mostem Golden Gate. Nápad nevznikl před lety náhodou. Manželé totiž bydleli v přízemí a dívali se do křoví. Ryan si dal práci a sestrojil model New Yorku z perspektivy padesátého patra, který pak strčil na parapet. Rozvoj digitalizace pomohl jeho myšlenku dokonale zrealizovat, a tak vznikl projekt virtuálního okna.

Na stěnu obýváku - dvě LCD obrazovky. Jeden interaktivní počítačový program. Do blízkosti displayů - infračervené senzory pohybu z ovladačů Nintenda Wii. Jediný zádrhel je, že majitel luxusního výhledu musí nosit na krku tuhle „ozdobu“, která senzorům sděluje, kde se nachází. S jejím pohybem se scéna na obrazovce mění, aby odpovídala iluzi pohledu ze skutečného okna.

Digitální okno (zdroj: ČT24)

Kancelář bez oken se změní třeba v letní letovisko

„Je tolik míst, kde si tímhle můžete rozšířit svůj životní prostor. Třeba máte v práci kancelář bez oken, to ale neznamená, že to musí vypadat, jako těsný kamrlík. Sedíte u psacího stolu, pohnete hlavou, perspektiva se posune a získáte pocit, že tam je něco víc,“ řekl počítačový designér a spolumajitel firmy Winscape Ryan Hoagland.

Možností využití je nespočet. Kromě kanceláří a bytů se mohou virtuální okna objevit třeba v nemocnicích. Ovladač Wii má časem nahradit technologie Microsoftu Kinech, se kterou by měla odpadnout nutnost závěsu na krku. Ryan nemá o budoucnost své firmy strach, přestože světem cloumá ekonomická krize.