Bankovky v hodnotě 50 korun skončí v dubnu

Praha – Zaplatit papírovou padesátikorunou máte možnost už jen dva měsíce. K 1. dubnu totiž končí její platnost a v oběhu zůstanou pouze padesátikorunové mince. Padesátikoruna byla jediným českým platidlem v kovovém i papírovém provedení. Bankovní rada České národní banky (ČNB) rozhodla o ukončení existence bankovek kvůli vyšší trvanlivosti mincí.

Podle člena bankovní rady a vrchního ředitele ČNB Pavla Řežábka mince vydrží v oběhu desítky let, naproti tomu bankovky se musí každé tři až čtyři roky měnit. ČNB přitom pozastavila výrobu padesátikorunových bankovek už v roce 2007. Ke konci ledna tak bylo mezi obyvateli téměř 63 milionů kovových padesátikorun, papírových bylo méně než 16 milionů.

Ti, kterým padesátikorunové bankovky zůstanou doma i po 1. dubnu, si je mohou až do 31. března příštího roku vyměnit na pobočkách ČNB a komerčních bank po celém Česku. Od 1. dubna 2012 do 31. března 2017 je pak vymění už jen pobočky ČNB. O ukončení platnosti padesátikorunové bankovky informovala Česká národní banka loni na podzim.

Padesátikorunová mince z dílny akademického sochaře Ladislava Kozáka je v oběhu od roku 1993. Ve stejném roce jí i odborníci numismatického časopisu World Coin News udělili titul „Mince roku 1993“ v kategorii Best Trade Coin. „Titul Best Trade Coin dokazuje, že je naše padesátikoruna jednou z nejlepších mincí na světě,“ uvedl Řežábek.