ÚOHS zahájil tři nová správní řízení s obchody

Brno - Antimonopolní úřad zahájil tři nová správní řízení s obchodními řetězci podle zákona o významné tržní síle. Jednou z šetřených společností je Tesco. ÚOHS v jejím sídle provedl tento týden šetření. Potvrdil to místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom. Kterých dalších firem se správní řízení týká, Brom ale neuvedl. Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová dnes informaci o zahájeném správním řízení potvrdila. „Velmi zodpovědně se snažíme, abychom byli v souladu s platnými předpisy soutěžního práva a plně spolupracujeme s ÚOHS,“ sdělila Karasová. Další podrobnosti neuvedla.

Dvě řízení se týkají nedodržení třicetidenní lhůty splatnosti. Tesco ÚOHS podezřívá ze zakázaných praktik v dodavatelsko-odběratelských vztazích.

„Jde o případ, kdy se dodavatel podílí na financování něčeho bez přiměřené protihodnoty. Obecně tento případ souvisí s určitým typem poplatků,“ uvedl Brom. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Tesku provedl místní šetření, v sídle firmy zajišťoval potřebné důkazy.

Rozhovor s Hynkem Bromem (zdroj: ČT24)

ÚOHS dohlíží nad dodržováním zákona o významné tržní síle od února loňského roku. Do poloviny roku má být ale zrušen. Některé jeho pasáže budou zapracovány do jiných zákonů, například zákon o ochraně hospodářské soutěže. Zákon o významné tržní síle vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora.

Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli. Potravináři si naopak pochvalují, že po zavedení zákona se chování řetězců vůči nim zlepšilo.

ÚOHS nadále vede další řízení, která zahájil v polovině loňského roku. Týkají se lhůt splatnosti faktur a požadavků na skonto. Vedena jsou s firmami Ahold a Kaufland. „Řízení s Kauflandem byla spojena do jednoho případu. Předpokládám ukončení řízení v dohledné době. Museli jsme dělat ekonomické analýzy dopadů chování subjektů na trhu,“ uvedl Brom.