Potraviny ve světě jsou nejdražší za více než 20 let

Řím - Světové ceny potravin dál rostou. V lednu už druhý měsíc po sobě dosáhly rekordní úrovně. Index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) stoupl minulý měsíc o 3,5 procenta, což je nejvyšší hodnota od jeho založení v roce 1990. Ukazatel, který sleduje měsíční změny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, vzrostl na 230,7 bodu z prosincových 223,1 bodu, a překonal tak dosavadní rekordy z roku 2008. Na druhé straně banány prodávané v Evropské unii by mohly zlevnit. Evropští poslanci totiž schválili obchodní dohodu o dovozních clech na banány z Latinské Ameriky.

Index dosáhl podle údajů z minulého měsíce rekordní hodnoty již v prosinci, kdy překonal maximum z června 2008. FAO však tento měsíc podrobila index celkové revizi, a dnešní čísla tak prvenství připisují až lednu. Současný růst cen, který trvá již sedmý měsíc po sobě, připomíná situaci světové potravinové krize roku 2008. Prudké zdražení základních potravin tehdy vyvolalo nepokoje a hladové bouře v řadě chudých zemí odkázaných na dovozy.

Situace je nyní obdobná, protože k vlnám politicky motivované nespokojenosti a protestů v Tunisku, Egyptě nebo Jordánsku zčásti přispívají i drahé potraviny. Tyto nepokoje navíc dále přispívají k růstu tržních cen, protože obchodníci spekulují na to, že vlády těchto zemí budou chtít k uklidnění situace zvýšit dovozy obilnin.

Drahé potraviny (zdroj: ČT24)

Ceny potravin žene nahoru drahá ropa a špatné počasí

Ke zdražování potravin v současnosti přispívá, stejně jako před třemi lety, kombinace drahé ropy a paliv a nepříznivého počasí s výpadky sklizně v Rusku, na Ukrajině, v Austrálii a Argentině. Opakuje se rovněž situace, kdy potraviny a půdu stále více zabírá rostoucí používání biopaliv, a rovněž se rozmáhají spekulace na termínových trzích, podporované levnými penězi a slabým dolarem.

Organizace OSN se obává, že ceny budou dále růst. „Nové údaje ukazují jasně, že tlak na růst cen potravin neustupuje. Vysoké ceny pravděpodobně v nadcházejících měsících přetrvají,“ uvedl Abdolreza Aabbassian, ekonom organizace.

Minulý týden upozorňovali představitelé světových zemí a institucí v Davosu na to, že drahé potraviny mohu vyvolávat v rozvojových zemích sociální neklid. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy označil boj proti růstu cen potravin za hlavní prioritu svého letošního předsednictví skupiny G20 a vyzval ke zpřísnění regulace trhů, aby se omezily negativní dopady spekulací.

Index FAO postupně rostl od roku 2003 do roku 2008, kdy po rekordech následoval prudký cenový propad. Novou vlnu nepřerušeného růstu zahájil index loni v červnu a nyní je na téměř dvojnásobku úrovně roku 2004. V lednu index táhly vzhůru zejména rostoucí ceny obilí a cukru. Index cen cukru vzrostl na rekordních 420,2 bodu z prosincových 398,4 bodu a index obilovin vystoupil nejvýše od července 2008. Index cen olejnin vzrostl o téměř 15 bodů na 277,7 bodu a přiblížil se rekordu z června 2008.

Banány by mohly zlevnit, europoslanci schválili nižší cla

Evropští poslanci dnes schválili obchodní dohodu o dovozních clech na banány z Latinské Ameriky. Dohoda počítá se snížením tarifů na banány z Latinské Ameriky ze současných 176 eur na tunu na 114 eur (zhruba 2 750 korun) v roce 2017. Změna je výsledkem dlouholetého obchodního sporu.

„Obchodní válka končí, banány zlevní,“ uvedl ve svém prohlášení europoslanec Jan Březina. „Dovoz banánů se konečně zrovnoprávní a skončí neodůvodněné zvýhodňování bývalých evropských kolonií,“ doplnil.