Topolánek nebude kandidovat do čela IEA

Praha - Bývalý premiér Mirek Topolánek potvrdil, že se nebude ucházet o funkci generálního ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Jak uvedl i premiér Petr Nečas, důvodem je to, že se EU nedohodla na jednom kandidátovi. Topolánek zároveň popřel, že by za stažením stály politické strkanice. Stažení svojí kandidatury navrhl sám a její stažení dnes oznámil premiér na summitu EU.

Mirek Topolánek navrhl odstoupit z kandidatury na generálního ředitele IEA sám. Zároveň rozhodně popřel, že by za stažením jeho kandidatury byly jakékoliv „politické strkanice“. Topolánek prohlásil, že svým aktuálním rozhodnutím dává prostor evropskému řešení, protože mu, jak řekl, připadá důležitější než jeho případné angažmá. „Nechávám prostor jednomu evropskému kandidátovi, protože bude mít daleko větší šanci,“ zdůraznil.

Nečas: Jeden kandidát EU bude mít větší šanci na šéfa IEA

„My jsme se spolu sešli. Po celou dobu jsme byli v kontaktu. Vyhodnotili jsme to, že v situaci, kdy se nepodařilo dosáhnout jednotného kandidáta Evropské unie, tak samozřejmě ta pravděpodobnost úspěchu velmi klesá,“ uvedl premiér.

Kromě Topolánka se o funkci uchází třeba bývalá nizozemská ministryně hospodářství a předtím i školství a vědy Maria van der Hovenová. Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka, který minule zvítězil právě i kvůli tomu, že unie se nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi.

IEA byla založena v 70. letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.

Energetika v Čechách
Zdroj: ČT24