EU a MMF se chystají prověřit hospodaření Řecka

Atény – Představitelé Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu se sjíždějí do Řecka. Jejich úkolem zde bude kontrolovat, jak Atény plní dohody uzavřené k získání mezinárodní finanční pomoci. Řecko je podle vládních představitelů přesvědčené, že provedlo dostatečné reformy veřejných financí a může proto dostat čtvrtou část peněz, jež činí patnáct miliard eur.

Řecko se sice topí v dluzích, přesto jsou však tamní státníci optimističtí. Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu totiž během Světového ekonomického fóra v Davosu prohlásil, že během jednoho roku Atény snížily deficit o šest procent a země by se navíc mohla ještě letos vrátit na trh s dluhopisy. I nyní je tak přesvědčen, že země podmínky dodržela a dalších patnáct miliard eur ze záchranného fondu dostane. Inspekce skončí v pátek, kdy by mělo padnout i konečné rozhodnutí.

Jiného názoru jsou však opoziční politici. „Vláda říká, že udělala odvážné rozhodnutí ke snížení schodku. Pravda je taková, že přijala krvelačná opatření, která víc než schodek rozpočtu snižují hrubý domácí produkt,“ tvrdí Andonis Samara z Nové demokratické strany. Reformy se nelíbí ani obyvatelům, kteří takřka denně vyráží ve větší či menší míře demonstrovat do ulic. Na 23. února dva největší odborové svazy svolaly generální stávku a masové protesty.

Řecko se podrobí kontrole hospodářství (zdroj: ČT24)

Na pokraj státního bankrotu se země dostala loni na jaře. Tenkrát ztratili Řekové důvěru investorů kvůli dlouho ukrývanému obrovskému státnímu dluhu. V květnu pak Atény zachránila půjčka 110 miliard eur. Výměnou za finanční injekci ale Atény musely slíbit drastické reformy veřejných financí a sociálního systému. Šlo především o rozsáhlé škrty ve státním sektoru, jako je snižování platů, důchodů, rušení státních investic a zpřísňování pojišťovacího nebo daňového systému.