Horké měsíce Sazka překonala, otazníky zůstávají

Praha – Po včerejšku se zdá, že se Sazka po dvou měsících pozvolného tonutí v dluzích dostala zase nad hladinu. Záchranné lano jí hodil E-Invest podnikatele Martina Ulčáka a investiční společnost Penta, která se nakonec vzdala cíle převzít Sazku a spokojila se pouze s podílem na zisku. Otazníky se nad Sazkou ale vznáší dál. Jedním z nich je třeba to, proč se do záchrany Sazky hrne její konkurence. Společnost Penta totiž provozuje dalšího velkého hráče na českém loterijním trhu – Fortunu. A Ulčáka zase menší akcionáři Sazky obviňují ze střetu zájmů. Podnikatel se podílel na vyjednávání s věřiteli zadlužené loterijní jedničky.

Podle partnera Penty Marka Dospivy je pomoc Sazce zajímavou investiční příležitostí. Po dobu 15 let má Penta i E-Invest pobírat část ze zisků Sazky. Z tučného koláče, ze kterého se měl financovat český sport, ukousnou poměrně tvrdě. Na sportovní svazy by mělo ze zisků Sazky zbýt každoročně 200 milionů korun. Jen letos ale loterijní gigant vydělal 1,4 miliardy. Na zastavení insolvenčního řízení přitom bude podle vyjádření Sazky třeba kolem 2 miliard korun.

Dohoda je ale podepsána a stvrzena. Oba noví partneři už složili na účty Sazky peníze na výplatu jistiny u dluhopisů. Právě vysoké splátky dluhopisů dostaly Sazku do finančních problémů. Sazka si prostřednictvím nich půjčila na stavbu vysočanské O2 areny, kde se mělo konat hokejové mistrovství. Místo tučných zisků, které měly z areny plynout, přišlo tvrdé vystřízlivění.

Velké české hokejové oči

Po hvězdném úspěchu českých hokejistů v Naganu v roce 1998 začal sílit tlak na přiblížení vrcholných hokejových utkání k nadšeným českým fanouškům. Na to ale bylo potřeba postavit národní hokejovou halu, na což stát, který se v té době teprve vzpamatovával z ekonomického propadu let 1997 a 1998, neměl. Do stavby haly se tedy pustila Sazka. A neměla to dělat zadarmo. Stát jí měl na oplátku zajistit výhradní postavení na poli číselných loterií. To se však nikdy nestalo.

Místo toho přišlo trpké vystřízlivění. Halu se daří naplnit jen sporadicky, drahé skyboxy, z jejichž pronájmu měly plynout tučné zisky, zůstaly stranou zájmu firem i bohatých jednotlivců. Navíc se objevují spekulace o tom, že celá stavba byla výrazně předražená. Společnost Bestsport, která O2 arenu vlastní, kvůli tomu už dokonce podala žalobu na společnost Skanska. Stavba, která měla povzbudit český sport a přinést mu prostřednictvím Sazky tučné zisky, jež by mohl využít ke svému rozvoji, způsobila pravý opak. Tok peněz z české loterijní jedničky k jejím akcionářům – sportovním svazům zcela vyschl.

Sazka se zadlužila kvůli areně, která jí nepatří

O2 arena, která stála u zrodu finančních problémů Sazky, není paradoxně majetkem loterijní jedničky, a tak ji firma nemůže prodat a z výtěžku uspokojit věřitele. Arena patří společnosti Bestsport. Ten patří z 99,93 procenta občanskému sdružení Zelený ostrov. Sazka v něm má jen 0,07procentní podíl. Podle generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka je Sazka největším věřitelem Bestsportu.

Operátoři a Vítek v roli hrobařů Sazky

O finančních problémech Sazky se vědělo už dlouho. Na podzim je ještě potvrdil audit, podle kterého se loterijní jednička stala zcela závislou na krátkodobých půjčkách. Situace Sazky se však vyhrotila až v prosinci loňského roku. Tehdy se na firmu jako supi vrhli operátoři, kteří žádali vyplacení výdělků ve výši stovek milionů korun. A nepříznivé situace společnosti využil podnikatel Radovan Vítek, který začal pod cenou skupovat její pohledávky.

V současnosti Vítek ovládá pohledávky za Sazkou v hodnotě kolem 1,8 miliardy korun. Podle serveru Motejlek.com Vítek kontroluje zhruba 25 procent dluhopisů Sazky a stal se zároveň dominantně největším držitelem jejích dluhopisů. Vítek tak nyní podle vyjádření svého právníka Tomáše Rybáře disponuje při rozhodování držitelů bondů právem veta.

Proč prodávaly banky dluhopisy Sazky pod cenou?

Vítek skoupil pohledávky Sazky hned od několika bank. Třeba Komerční banka měla svou pohledávku postoupit za 50 procent její hodnoty, což představuje velmi výrazný diskont. 400milionovou pohledávku od Raiffeisenbank koupil Vítek za necelých 300 milionů. Proč se tak banky chovaly? Na vině byl zřejmě onen nesplněný slib států, že si Sazka udrží monopol na poli lukrativních číselných loterií. V červenci loňského roku získala licenci na vstup do této části loterijního trhu Fortuna a její vlastník – Penta – který je zároveň jedním ze samaritánských zachránců Sazky, má dost peněz i na to, aby spustila masivní marketingovou kampaň, jež by mohla příjmy Sazky nabourat. Podobné plány má i Tipsport.

Vítek, se kterým vedení Sazky odmítalo jednat a opakovaně tvrdilo, že jeho pohledávky neexistují, podal návrh na zahájení insolvenčního řízení se společností 17. ledna. Koncem ledna se k insolvenčnímu řízení připojila také společnost Le Cheque Déjeuner, která se obává, že jí Sazka včas nezaplatí pohledávku ve výši 4,4 milionu korun za nákup poukázek pro benefitní program.

Majetek Sazky by dluhy pokryl

Majetek Sazky dle informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku činí 14,16 miliardy korun. Společnost má naopak závazky ve výši celkem 9,4 miliardy korun. V rámci restrukturalizace vedení Sazky zamýšlí odprodej přebytečného majetku. Prodat by firma mohla třeba svůj podíl ve vinařství nebo pozemky u Trutnova a u Rudné.

Hlavní věřitelé Sazky a jejich pohledávky

Radovan Vítek – skoupil pohledávky ve výši kolem 1,8 miliardy korun

Banka Fortis – cca 400 milionů

Česká spořitelna – cca 250 milionů

Držitelé dluhopisů - Emise z roku 2006 má hodnotu 215 milionů eur. Bondy jsou úročeny 9 procenty a splatné v roce 2021.