Obchod v Egyptě zamrzl kvůli protestům

Káhira – Egyptská centrální banka poprvé zasáhla, aby podpořila domácí měnu. Tamní libra díky tomu vůbec poprvé od začátku nepokojů posílila vůči americkému dolaru. Pomalu začínají ožívat i místní firmy, které při nepokojích nemohly vydělávat. Většina káhirských dílen, obchodů i bank ale zatím přesto zůstává zavřená. Násilné pouliční protesty proti nadvládě prezidenta Husního Mubaraka připravují jejich majitele každý den o důležité příjmy.

Walid Fouad je jeden z mála, kteří v egyptském hlavním městě zase pracují. Majitel tkalcovny ale zázraky nečeká. „Dnes jsme po deseti dnech otevřeli, ale zatím nepřišel jediný zákazník. Nedivím se, lidi teď řeší jiné starosti,“ říká.

Obchodníci doufají, že jim pomůže postupné znovuotevření bank. Budou moct vybrat alespoň na platy zaměstnanců a zboží dodavatelů, na které kvůli téměř polovičnímu propadu tržeb nemají. Pro všechny ale přesto platí určitá omezení. Jednotlivci mohou vybrat 50 tisíc egyptských liber a 10 tisíc amerických dolarů. Firmy mohou na mzdy svých zaměstnanců vybrat, kolik chtějí.

Zamrzlý obchod v Egyptě (zdroj: ČT24)

I ti, kteří protesty podporují, tvrdí, že se něco změnit musí. „Nikdo nevěřil, že by mohla padnout vláda a věci se pohly k lepšímu, díky bohu že se to stalo. Ale už se chci vrátit k práci a ostatní by měli taky,“ míní káhirský prodavač Mohammad Osman.

Protestující původně vyšli do ulic kvůli vysoké nezaměstnanosti, chudobě a korupci v zemi. Brzy ale přešli do útoku o sesazení vlády i hlavy státu.