Inflace vyrazila analytikům dech - zpomalila

Praha - Meziroční míra inflace v Česku v lednu zpomalila růst na 1,7 procenta po prosincovém zvýšení o 2,3 procenta. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 0,7 procenta, což byl nejnižší lednový meziměsíční růst od roku 2005. Podle Českého statistického úřadu stojí za zpomalením inflace vyšší srovnávací základna z minulého roku. V lednu 2010 totiž výrazně zdražila na pultech českých obchodů celá řada zboží v důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty.

Lednová inflace odborníky překvapila. Čekali, že zůstane vysoko nad dvěma procenty. „Myslím si, že hlavní zdroj překvapení byl v cenách potravin. Inflace v cenách potravin je sice vysoká, nicméně byla o něco nižší, než se většina předpovědí domnívala,“ komentoval statistiku v rozhovoru pro ČT24 hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Největší vliv na meziroční zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly podle statistiků nadále ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v lednu i ceny bydlení, a to i přes zpomalení jejich růstu. Vyšší než loni byly zejména ceny běžného pečiva, mouky, mléka, másla, jedlých olejů, ovoce, brambor a kakaa, za čímž stojí neúroda a vyšší ceny na komoditních trzích. Přitížilo se i nemocným, o více než pět procent totiž vyskočily ceny léčiv a doplatky.

Nižší než loni byly naopak ceny oděvů a obuvi, stejně jako ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost, ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat. O více než 12 procent zlevnily také mobilní telefony. „Proinflačně budou i nadále působit vysoké ceny komodit a energií. Opačným směrem pak budou ceny tlačit slabý trh práce společně s posilujícím kurzem české měny,“ míní analytik Fio banky Josef Novotný.

Inflace podstřelila cíl ČNB, úroky nejspíš neporostou

Lednová inflace se dostala pod cíl České národní banky, který leží na dvou procentech. To by mohlo i nadále přidržet při zemi úrokové sazby. „Z pohledu dalšího vývoje je zřejmé, že inflace se bude vyvíjet lépe, než jsme předpokládali. O to více proto platí závěr, že s úrokovými sazbami není kam spěchat,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Zvýšení sazeb se odsouvá do vzdálené budoucnosti.

Navíc v dalších měsících analytici očekávají další pokles sazeb. „Nákladové šoky v čase vyprchají. My čekáme inflaci 1,5 procenta,“ předpověděl analytik Komerční banky Jiří Škopa. Podle analytiků inflace zatím nepředstavuje pro ekonomiku vážnou hrozbu.