Odbory automobilky Škoda odmítly návrh kolektivní smlouvy

Mladá Boleslav - Ani ve druhém kole jednání o nové kolektivní smlouvě se vedení mladoboleslavské automobilky Škoda Auto nedohodlo s odbory na růstu mezd. Odbory návrh smlouvy odmítly, přestože firma na úvodních jednáních nabídla odborům zvýšení tarifu o 2,5 procenta na 12 měsíců, nebo zvýšení tarifu o více než 2,5 procenta na delší období. Šéf odborářů Jaroslav Povšík v dnešním vydání týdeníku Škodovácký odborář označil návrh smlouvy za nedostatečný a horší než v loňském roce krize. Naopak pozitivněji se podle odborářů vyvíjí jednání o příplatcích a penzijním připojištění.

Dle odborářů je součástí nabídky rovněž jednorázová platba bez určení výše výměnou za katalog směnných modelů a variabilní bonus v závislosti na hospodářském výsledku za rok 2010 ve výši zhruba 7 000 korun. Podle Povšíka nemá dosavadní jednání o nové kolektivní smlouvě dynamiku. Odbory si podle Povšíka chtějí vypracovat tabulku s jednotlivými návrhy, aby mohly porovnat, v čem se s firmou shodují: „Začneme stavět celou smlouvu od pomyslných menších cihel, abychom se ve vyjednávání vůbec někam posunuli.“

Odboráři nevyloučili stávku

Šéf odborářů Škoda Auto Jaroslav Povšík

„Vyzývám osazenstvo, aby zahájilo osobní pohotovost k případným akcím, protože pokud firma svoji nabídku výrazně nezlepší, tak budeme muset nejprve zahájit pasivní rezistenci.“

Odbory však svůj návrh na růst platů zatím nezveřejnily. Podle Povšíka se příští týden mimořádně sejde podniková rada, která vydá stanovisko pro vyjednávací tým automobilky, což je nová taktika, kterou odboráři v minulosti nepoužili. Povšík dokonce nevyloučil, že by se kvůli kolektivní smlouvě mohlo ve firmě stávkovat.

Současná smlouva mezi odbory a vedením společnosti platí do konce března. V loňském roce se obě strany dohodly na růstu tarifních mezd o 2,8 procenta. V automobilce Škoda Auto pracovalo k letošnímu 1. lednu 23 558 kmenových zaměstnanců. Průměrná mzda tarifních zaměstnanců ve Škodovce byla loni podle odborářů 32 000 korun, průměrný dělnický plat činil 28 200 korun. V roce 2010 se podle odborářů procentuálně zvýšily mzdy v nižších tarifních třídách, což prý bylo dáno například výplatou mimořádných jednorázových plateb.

Škoda Auto prodala v lednu nejvíc aut v historii

Škoda Auto přitom zaznamenala nejvyšší lednový prodej v historii. Zájemci koupili 68 400 aut, což je meziročně o 26,4 procenta více. Zvýšený zájem o české automobily firma zaznamenala především na trzích v Číně, Indii a Rusku. Prodávala se zejména vozidla modelové řady Fabia a Superb.

Vrchlabský závod Škoda Auto
Zdroj: ČTK