Favoritem na post šéfa ECB je nově Ital Draghi

Brusel - Nejnovějším favoritem na zisk postu guvernéra Evropské centrální banky je šéf italské centrální banky Mario Draghi. Podle analytického serveru Eurointelligence se před ním nečekaná možnost otevřela poté, co z boje o jeden z nejsilnějších postů v EU odstoupil po sérii kontroverzních výroků šéf německé Bundesbanky Axel Weber. Podporu Weberovi odmítla vyjádřit i německá kancléřka Angela Merkelová poté, co zkritizoval program nákupu dluhopisů zemí eurozóny, které se ocitly v problémech.

V diplomatických kruzích se kromě Draghiho hovoří o Francouzích Dominique Straussovi-Kahnovi, který v současnosti vede Mezinárodní měnový fond, a o šéfovi francouzské centrální banky Christianu Noyerovi. Kandidaturu jim však komplikuje jejich národnost, protože dosavadním šéfem ECB je Jean-Claude Trichet, který je rovněž Francouz. Podle Eurointelligence by přitom nebylo vhodné, aby klíčový post opanoval řadu let stále stejný stát.

Mezi kandidáty se v minulosti objevovalo i jméno Klause Reglinga, který stojí v čele záchranného fondu eurozóny (EFSF). Podle nejmenovaných zdrojů se ovšem německá kancléřka Angela Merkelová nechala slyšet, že žádný Němec se nebude o vedení ECB ucházet.

Naopak Merkelová by podle Eurointelligence mohla podporovat kandidaturu Draghiho, protože splňuje náročné profesní požadavky a z případných kandidátů se nejvíc podobá Trichetovi, který si získal respekt napříč EU. „Jediným argumentem proti jeho kandidatuře je jeho národnost. Ale měli bychom se něčím podobným vůbec v současnosti zabývat?“ píše Eurointelligence s narážkou na skutečnost, že italská ekonomika se netěší v unii důvěře a patří mezi nejzadluženější země evropské sedmadvacítky.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Yves Logghe