Smlouva se CE WOOD možná připravila státní lesy o stamiliony

Praha – Na Lesy České republiky si v těchto dnech posvítili auditoři, kteří se ve státním podniku se snaží najít možné „kostlivce ve skříni“. Jedním z nich může být zastavení insolvenčního řízení s firmou CE WOOD. A to i přes protesty právníků. CE WOOD Lesům dluží 200 milionů korun.

Místo insolvenčního řízení se státní lesy rozhodly podepsat zástavní smlouvu. Podle jejich právníků tím ale vymáhání pohledávky výrazně ohrozily. Nad rozhodnutím se podivují bývalí manažeři Lesů. „Hrozilo nebezpečí, že po eventuálním vyhlášení insolvence bude zástavní smlouva právně nevymahatelná, na což advokátní kancelář upozornila, a to se také stalo,“ upozorňuje bývalý ředitel Lesů ČR, dnes poslanec za TOP 09 Jiří Oliva.

Lesy si žádnou chybu nepřipouští. Naopak tvrdí, že svým krokem šanci získat peníze zpět zvýšily. Jenže podepsaná smlouva je na majetek, který už nyní nepatří ani Lesům, ani společnosti CE WOOD, ale firmě Pyrghos Lefkos lobbisty Petrose Michopulose. „Tím, že máme nyní zástavním právem zajištěn konkrétní majetek, jsme udělali pro vymožení dluhů skutečné maximum,“ říká mluvčí Lesů ČR. Žádné problémy v podepsané smlouvě nevidí ani zřizovatel Lesů – ministerstvo zemědělství.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Sporná smlouva ale začala zajímat poslance. Na konec února si proto zemědělský výbor pozval šéfa Lesů Svatopluka Sýkoru, aby vše vysvětlil. Někteří politici už nyní volají po jeho rezignaci.