Pražský hrad zrudl, ochutnával vína z Bordeaux

Praha - Už posedmé se letos sjeli na Pražský hrad milovníci francouzského vína. Česká odborná veřejnost měla ojedinělou šanci degustovat špičkové vzorky ročníku 2008 z oblasti Bordeaux. Podobná akce se letos kromě Francie nikde jinde na světě nekoná, a tak není divu, že byla akce týdny před zahájením vyprodaná.

V Rothmayerově sále ochutnalo skvosty z ročníku 2008 přes tisíc lidí. Francouzští vinaři přivezli 1 500 lahví toho nejlepšího červeného vína. Během včerejška a dneška degustátoři propili zhruba 4,5 milionu korun. „Jsou to kupáže odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot. Vinařským nadšencům neuniknou takové názvy jako Châteaux Angélus nebo Château Pape Clément,“ vysvětlil Zlatko Míčka, ředitel společnosti Merlot d'Or, která akci pořádala.

Češi mají o francouzská vína stále vyšší zájem

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Na Pražský hrad se sjeli zástupci ze 40 nejprestižnějších vinařství z Bordeaux. Prezentace se ujali přímo jejich majitelé a sklepmistři. „Jsem tady už potřetí a vždycky se sem ráda vracím. Myslím, že Pražané mají vína hodně rádi. Jejich znalosti o něm se prohlubují. Na audienci chodí čím dál víc hostů,“ těšila se zájmu Čechů majitelka vinařství Château Léoville Barton Lilian Barton Sartoriusová.

Nejlevnější láhev si mohli zájemci pořídit za 290 korun. Naopak na opačném žebříčku figuroval Châteaux Angélus, u něhož se nejdražší víno pohybovalo kolem čtyř tisíc. Vína však slibovala velký degustační zážitek. „Ročník 2008 byl v porovnání s rokem 2007 určitě lepší. A to i přes to, že vínu počasí nepřálo. Bylo chladno a vlhko. Hrozilo napadení plísněmi, takže jsme museli zasáhnout. Nakonec ale vzniklo úžasné víno,“ uvedl majitel vinařství Château La Conseillante Bertrand Nicolas.

Ročník 2008 je podle Míčky zajímavý tím, že když se do něj investovalo před dvěma lety, byla tato vína díky krizi na velmi nízkých cenách. „Zhodnocení je pro investory velmi zajímavé,“ uvedl.

Součástí sedmého ročníku Audience Grand Cru Classé Bordeaux byla i letos aukce, při které byly vydraženy tři kolekce vín od zúčastněných vinařů. Jejich cena se nakonec vyšplhala na 120 tisíc korun. Částka poputuje na Nadační fond Livie a Václava Klausových.