Egyptská ekonomika kvůli nepokojům zpomalí

Káhira - Hospodářský růst Egypta se v nynějším fiskálním roce 2010/11 kvůli nepokojům zřejmě zpomalí na tři a půl až čtyři procenta. Uvedl to dnes egyptský ministr financí Sámir Radván. Dosud představitelé země předpovídali, že se v tomto roce zvýší výkon egyptské ekonomiky o šest procent. Po páteční rezignaci prezidenta Husního Mubaraka se v Egyptě ujala moci armáda.

Předseda vlády Ahmad Šafík dnes uvedl, že země bude řízena stejně jako za bývalého prezidenta. Tato poznámka ale nemusí uchlácholit protestující Egypťany, kterým se předchozí režim zprotivil. Šafík dodal, že ekonomika země je pevná a soudržná, a slíbil bojovat s korupcí. „Máme pro nadcházející období dostatek rezerv a naše situace je uspokojivá, velmi uspokojivá,“ dodal premiér.

Podle jeho slov také není pravděpodobné, že by se politické napětí nějak dotklo egyptských plánů pro jadernou energetiku. Země chce do roku 2025 postavit čtyři jaderné elektrárny. Za nestability by se ale projekty mohly zpozdit.

Centrální banka dnes prohlásila následující pondělí bankovním svátkem. Přiměla ji k tomu dnešní série protestů a stávek ve státních bankách. Kvůli svátku se pak banky neotevřou ani v úterý. Ministr financí dodal, že Suezský průplav zůstává otevřený a doprava v něm pokračuje plynule.

Vojáci na náměstí Tahrír
Zdroj: ČT24