Američané šetří, raději volí nájem

New York - Počet majitelů nemovitostí ve Spojených státech se opět snížil. Ještě v roce 2005 vlastnilo dům nebo byt 70 procent Američanů, ovšem v roce 2010 jejich počet klesl o pět procent. Naopak přibývá těch, kteří žijí v nájmu. Řadu domácností odrazují od nákupu vlastní nemovitosti rostoucí úrokové sazby u hypoték a relativně vysoká nezaměstnanost spojená s nejistým ekonomickým vývojem.

„Pokles je patrný hlavně u mladších lidí. Naopak lidé nad 55 let jsou ochotni investovat i v takto nepříznivých podmínkách a počet majitelů z této věkové skupiny lehce narůstá,“ uvádí hlavní ekonom National Association of Home Builders David Crowe.

Současně není situace výhodná ani pro investory, kteří v domech a bytech nevidí výnosnou investici, jak dokládá hlavní ekonom společnosti Patria David Marek: „Pro řadu investorů znamená pokles cen nemovitostí snížení jejich atraktivity, protože se obávají toho, že ještě bude dále pokračovat.“

Americké nemovitosti (zdroj: ČT24)

Bublina na realitním trhu splaskla

Největší nárůst osobního vlastnictví přitom zaznamenal realitní trh ve Spojených státech mezi lety 2000 až 2006. Podle Marka nyní dochází k vyfouknutí určité bubliny: „Míra vlastnictví domů v USA byla velmi vysoká a byla vyhnána právě hypoteční bublinou do závratné výše a nyní dochází k určité korekci.“

Podle analytiků se oživení poptávky po bytech a domech dá čekat do několika let. Hlavní roli v něm ale bude hrát vývoj americké ekonomiky, na kterém je nemovitostní sektor závislý.

Dolary
Zdroj: Chung Sung-Jun/Getty Images