Chleba Čechům moc nevoní, zato drůbežím se cpeme

Praha – V posledních 60 letech se výrazně proměnily spotřební návyky Čechů. Výrazně méně nyní jíme chleba nebo brambory. Naopak na oblibě získaly rohlíky a housky, drůbeží maso, sýry nebo ovoce. Co se ale příliš nezměnilo, je konzumace piva. Češi se již dlouhá desetiletí drží mezi největšími pijany ve světě. I když v posledních letech spotřebu piva mírně omezili, i v roce 2009 si udrželi prvenství před Iry, Němci a Dány. Změny ve spotřebě základních potravin sledoval Český statistický úřad.

Stranou zájmu Čechů v posledních letech zůstává chleba. V roce 1950 ho každý Čech snědl zhruba 88 kilogramů, v roce 2009 to už ale bylo o více než polovinu méně – jen 43,4 kilogramů. Přednost nyní dáváme spíše rohlíkům a houskám. Spotřeba vyskočila zhruba třikrát z 16 kilogramů v roce 1949 na 53 kilogramů v roce 2009. I tak ale pečiva celkově zkonzumujeme méně než v poválečných letech.

„Jedním z důvodů, proč je převaha konzumace pšeničného pečiva, je to, že lidé žijí spíše osamoceně a radši spíš sáhnou po menším kousku pečiva,“ vysvětlil trend ředitel odboru statistiky zemědělství Českého statistického úřadu Jiří Hrbek. Důležitou roli ve změně nákupního chování ale hraje také větší výběr, který se u pšeničného pečiva v posledních letech nabízí. Na pultech obchodů ho najdeme v nejrůznějších verzích. Kromě tradičních rohlíků můžeme koupit třeba housky sypané mákem či různými semínky.

V poklesu spotřeby tmavého pečiva přitom Česko není zdaleka výjimkou. „V sousedních státech, kde byli také zvyklí jíst hodně chleba, především v Polsku, došlo rovněž k rapidní změně. Z obrovské spotřeby chleba v padesátých letech dochází ke snížení,“ podotkl Hrbek.

Češi jedí drůbež víc než ostatní Evropané

Velké oblibě se v Česku podle statistiků těší také drůbeží maso. V jeho spotřebě jsme dokonce nad průměrem Evropské unie. Konzumace kuřecího masa za posledních 60 let prodělala velký skok. Od roku 1948 vzrostla zhruba 13násobně z necelých dvou kilogramů na 24,8 kilogramu na osobu ročně v roce 2009.

A podobně si Češi stojí i ve spotřebě sýrů. Zatímco v roce 1948 se snědl asi kilogram sýra na hlavu, nyní je to už 13 kilogramů. Naopak důležité živiny už lidé tolik nedoplňují pitím mléka. V porovnání s 50. léty je nyní spotřeba mléka méně než třetinová. „My jsme snědli 2,6 kila na osobu, přičemž Francouzi 1,7,“ říká pracovník odboru zemědělských statistik ČSÚ Zdeněk Kobes.

Pivo – česká národní hrdost

I když Češi, nejspíš pod vlivem rostoucích cen, ve spotřebě piva v posledních letech polevili, stále patří k největším pijanům. Irové, kteří jsou ve spotřebě piva na druhém místě za námi, vypijí ročně v porovnání s Čechy o 20 litrů zlatavého moku na hlavu méně. „Teď se pohybuje na úrovni 150 litrů na osobu, průměr posledních 20 let je ale velice uspokojivý – 158 litrů na hlavu. Extrémních 160 litrů na hlavu jsme dosáhli od roku 1971 skoro třináctkrát,“ uzavřel Hrbek.

Existuje však jedna položka, kterou v současnosti Češi milují stejně jako za totality - káva. Kupujeme jí bez větších výkyvů dvě kila na osobu už přes šedesát let.

  • Pekařství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1978/197758.jpg
  • Točení piva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2289/228851.jpg