Inspektoři varují před nebezpečným kočárkem z Polska

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala v Česku prodej dětského kočárku z Polska Implast Bolder SD, protože představuje vážné riziko pro děti. Podle kontrolorů má kočárek konstrukční nedostatky, díky nimž se může dítě zranit, uvedl mluvčí ČOI Tomáš Vozáb. Inspektoři zjistili, že hluboké lůžko kočárku se po nárazech může vysunout, a tím uvolnit z jeho konstrukce. Distributor přijal opatření, na jehož základě stáhl nebezpečný kočárek z trhu.

Podle ČOI při zkoušce kočárku - lůžko v hlubokém provedení a při směru vozidla s rukojetí vpředu - došlo již po sedmém nárazu k uvolnění (vysunutí) lůžka od konstrukce, kdy byly přední klipsy mimo konstrukci. Dále pak nebylo možné pokračovat ve zkoušce. U stejného typu provedení při opačném směru vozidla, tedy s rukojetí vzadu, došlo po šestém nárazu k posunu 65 mm a zastavení posunu o oblouk konstrukce. Ani zde nebylo možné ve zkoušce pokračovat. V obou případech tak nebyl splněn požadavek na bezpečnost.

„Česká obchodní inspekce proto zakázala prodej uvedeného výrobku a následně distributor přijal opatření, na základě kterého stáhl předmětný výrobek z trhu,“ dodal mluvčí inspekce.