Portské portugalské dluhy nespasí, přesto přijde vhod

Porto – Chuť na portské po celém světě stále roste. Víno ze severu Portugalska je přitom tahounem regionální ekonomiky už od konce 17. století. Jeho vliv je patrný i dnes, kdy má země velké dluhy a mluví se o tom, že jí bude muset pomoct Mezinárodní měnový fond a Evropská unie. Mnozí věří, že kouzlo portského vína přebije i ekonomickou krizi.

„Krize změnila ekonomiku. Musíme ale hledat nové příležitosti. Pak nám nezpůsobí tak velké problémy,“ říká prezident Portského institutu Luciano Pereira. Vinaři z oblasti Porta loni prodali víno za 368 milionů eur. Oproti roku 2009 jde o více než pětiprocentní nárůst. Portské stále raději pijí Američani, Kanaďané, Rusové a Brazilci. Portugalští vinaři se proto o svou budoucnost nebojí.

Oblast Porta láká podobně jako Bordeaux nebo Burgundsko

Portské pomáhá Portugalsku z krize (zdroj: ČT24)

Portské se vyváží do sta zemí po celém světě. I zde platí, že čím je starší, tím je lepší. Příznivci specifického druhu vína navíc stále častěji navštěvují region jeho původu. „Dařilo se jak na domácím trhu, tak v zahraničí. Navíc se naše sklepy staly jedněmi z nejnavštěvovanějších na světě. Přišlo 170 tisíc zájemců. To je o dvacet tisíc víc než v roce 2009,“ vysvětluje finanční manažer firmy Sogevinus Ignacio Franco.

Portské ale s největší pravděpodobností ekonomické problémy Portugalska nevyřeší. Země byla v lednu nucena vydat dluhopisy za dvě miliardy dolarů. Letošní rozpočet pak počítá se zkrácením mezd státním zaměstnancům a zvýšením daně z přidané hodnoty.