Brusel odmítl posílat dotace do Británie

Brusel – Velká Británie nemá přístup k penězům ze strukturálních fondů. Evropská komise má totiž podezření, že jsou utráceny podvodně a nelegálně. Výplata 184 milionů eur (téměř 4,5 miliardy korun) se tak Británii do rukou nedostane dříve než za dva měsíce. Do té doby budou muset Britové zajistit patřičný dohled nad využíváním peněz z unijních fondů. Píše o tom dnes deník Financial Times.

Mluvčí eurokomisaře Algirdase Šemety, který má na starosti právě boj s podvody:

„Platby do Velké Británie byly přerušeny na dva měsíce, protože se Evropská komise obává, že britský systém správy a kontroly regionálních fondů nedostatečně zajišťuje, aby peníze byly utráceny v souladu s pravidly a dle zákona.“

Postup komise se dotkl především skotských regionálních programů, kam unie přerušila tok finančních prostředků již před Vánocemi loňského roku a dosud jej neobnovila. Britská vláda ovšem tvrdí, že jde pouze o administrativní záležitost, která nebude mít dlouhého trvání. Příliv unijních dotací může komise zmrazit až na půl roku. Občas tak skutečně učiní. O část peněz takto přišly na začátku loňského roku i Španělé a Němci.

Británie patří mezi hlavní kritiky zneužívání peněz

Celá situace je velmi paradoxní. Je to totiž právě Velká Británie, která dlouhodobě kritizuje špatné nakládání s penězi z unijního rozpočtu. Spolu s Nizozemskem a Švédskem dokonce ze stejného důvodu odmítla schválit vyúčtování rozpočtu EU za rok 2009. Bylo to vůbec poprvé, kdy se takto zachoval více než jeden členský stát.