Stavební spoření táhne stále méně

Praha – Stavební spoření má v Česku nejistou budoucnost. Vláda mu loni snížila státní podporu a na letošek chystá další změny. To se projevilo i na statistikách. Češi loni uzavřeli v porovnání s předchozím rokem o více než 42 tisíc nových smluv méně. Celkem jich se spořitelnami podepsali 533 tisíc. Odborníci ale tvrdí, že za poklesem nemusí stát jen vládní změny. Aktivních smluv nepřetržitě ubývá už od roku 2003.

Od letoška platí ve stavebním spoření změny, podle kterých se bude státní podpora připsaná v letošním roce za loňský rok zdaňovat 50 procenty. V dalších letech příspěvek státu klesne z 15 na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2 000 korun ročně. Novela zákona také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření. A to klienty do stavebních spořitelen zrovna nepřivádí. Zvlášť když konkurence na poli zúročení vkladů není zrovna malá.

„Pokles smluv je projevem toho, že stavební spoření do budoucna nebude až tolik atraktivní, a důvod vidíme ve snížené státní podpoře,“ řekl ČT24 Jiří Šedivý z Asociace stavebních spořitelen. Na druhou stranu ale statistiky podle něj přinesly i pozitivní zprávu. Klienti spořitelen si poměrně často navyšovali cílovou částku u starších smluv. „Při pohledu na počet smluv, u kterých klienti navyšovali cílovou částku, můžeme konstatovat, že celkově se trend obchodů ve stavebním spoření vůbec nezměnil,“ dodal Šedivý.

Úvěry jsou stále žádanější, budou na ně pojišťovny mít?

Jiří Šedivý, Asociace stavebních spořitelen

„Stavební spořitelny nebudou mít dostatek zdrojů pro financování úvěrů a pravděpodobně se v příštích letech dočkáme ještě nižších výsledků i v úvěrovém obchodě.“

Do budoucna přesto hledí stavební spořitelny s obavami. Vláda totiž chystá koktejl dalších změn. „Dá se říci, že důsledek změn by mohl zapříčinit i další pokles ve vývoji uzavíraných smluv,“ obává se Šedivý. Spořitelnám by pak hrozilo, že nebudou mít dostatek financí na poskytování úvěrů. O ty je přitom stále větší a větší zájem.

Ke konci loňského roku spořitelny poskytly souhrnně přes 993 tisíc úvěrů, což představuje meziroční nárůst přibližně o 5 tisíc. Celkový objem těchto úvěrů vzrostl loni přibližně o 26 miliard korun na celkových 293 miliard korun.

Spořitelny i jejich klienti se budou orientovat hlavně podle toho, jaké podmínky nakonec vláda nastaví a jestli si stavební spoření udrží pozici výhodného spořicího programu. Plány zatím hovoří třeba o tom, že by se stavební spoření smělo používat pouze na financování bydlení. Češi ho přitom nyní využívají na rozličné účely. Kromě koupě auta to bývá třeba i forma zajištění na stáří.