Sokol chce změny v Sazce a odchod Hušáka

Praha – Sokol, který je druhým největším akcionářem Sazky, odvolal své zástupce - Jaroslava Bernarda a Jana Ulrycha - z představenstva a dozorčí rady Sazky. Bernard současně rezignoval na svou funkci starosty, do volby nového šéfa obec sokolskou povede Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1. Předsednictvo ČOS poté rozhodlo, že se Sokol připojí ke společné žádosti menšinových akcionářů Sazky, a to Českého olympijského výboru, Orla a Sdružení sportovních svazů ČR, o svolání mimořádné valné hromady Sazky v co nejkratším volném termínu. Mimořádná valná hromada by měla projednávat změnu stanov společnosti Sazka a návrh na změnu v představenstvu společnosti, ten obsahuje i odvolání šéfa představenstva Sazky Aleše Hušáka.

ČOV spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR podal 4. února návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Tito akcionáři chtějí prosadit změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení Sazky a odvolání Hušáka ze všech funkcí. Sazka musí valnou hromadu svolat do 40 dnů ode dne, kdy žádost obdržela. Valná hromada bude svolána v zákonem stanoveném termínu, informoval již dříve mluvčí Sazky Jan Tuna. 

V tuto chvíli podle Tuny ještě konkrétní datum není známo. Nekomentoval ani, jaký vliv bude mít na činnost současného představenstva a dozorčí rady odstoupení členů Sokola. Podle Pavla Kořana, předsedy Českého svazu tělesné výchovy, je svatým právem České obce sokolské učinit takové rozhodnutí. „Mě by jenom zajímalo, jestli ti, kteří odvolali pány z orgánů Sazky, přišli s jiným řešením restrukturalizace Sazky,“ řekl Kořan.

Hlavním akcionářem Sazky je Český svaz tělesné výchovy, který vlastní takřka 68 procent akcií. Sokol je druhým největším akcionářem Sazky a v Sazce drží 13,54 procenta akcií. ČOV disponuje dvouprocentním podílem.

Co se nyní v Sazce děje

Sazka, která je od 17. ledna v insolvenčním řízení, minulý týden v pondělí oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a mají poskytnout Sazce tolik peněz, kolik je třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky. 

Vedení Sazky ve čtvrtek předložilo akcionářům návrh na změnu stanov. Podle místopředsedy ČOV Jiřího Kejvala ale návrh přesouvá pravomoci valné hromady Sazky ve prospěch představenstva, což oslabuje vliv jejích akcionářů. 


Insolvenční řízení na Sazku navrhl podnikatel Radovan Vítek, který skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Pohledávku 409 milionů Kč po splatnosti přihlásila i společnost KKCG podnikatele Karla Komárka. Vítek a Komárek nyní disponují podle zdrojů z finančních kruhů nadpoloviční většinou dluhopisů a mohou prosadit jejich okamžité zesplatnění. V takovém případě by Sazka musela ihned sehnat na záchranu před insolvencí přibližně osm miliard korun.