Masokostní moučka bude v EU zřejmě znovu povolena

Brusel – Evropská unie uvažuje, že povolí krmení masokostní moučkou pro prasata a drůbež. To zakázala před více než deseti lety kvůli obavám z šíření takzvané nemoci šílených krav, rovněž známé pod zkratkou BSE. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by nové nařízení mohlo platit od 4. března tohoto roku. České zemědělce vyšla povinnost monitorovat zdraví svých zvířat za posledních sedm let na více než 750 milionů korun.

„V celé Evropě je velký nedostatek bílkovin v krmivech a my tady máme poměrně velmi kvalitní hmotu, kterou v podstatě nepoužíváme. I z ekonomického hlediska tam jednoznačně zazněla podpora z velké většiny evropských zemí,“ uvedl po jednání ministrů zemědělství EU český šéf rezortu Ivan Fuksa.

S tím souhlasí i prezident české Agrární komory Jan Veleba, který potvrdil, že pokud bude nové opatření uvedeno v život, situaci zemědělců to rozhodně ulehčí. Zkrmování masokostní moučky prý totiž velmi zvyšuje ekonomiku chovů. “ Při chovu hospodářských zvířat jsou živočišné bílkoviny v krmné dávce potřeba,“ vysvětlil.

Rozhovor s Janem Velebou (zdroj: ČT24)

Kanibalismus nebude povolen

Podle ministra Fuksy musí nyní unie nalézt cestu jak krmivo monitorovat, aby se neopakovaly případy z minulosti, kdy právě masokostní moučka byla označena za hlavní důvod rozšíření BSE v Evropě. Konkrétní monitorovací metody bude nyní zkoumat Evropská komise a do konce letošního roku by je mohla předložit členským státům, které poté mohou o povolení masokostní moučky rozhodnout. „Poměrně velké množství zemí včetně ČR chce urychlit kroky, které vedou k doložení toho, že to nebude škodlivé pro spotřebitele,“ přiznal Fuksa.

Již nyní je však zřejmé, že pokud se využívání masokostní moučky povolí, půjde pouze o takzvané křížové krmení. Moučku tak nesmí dostat zvířata, z nichž původně pochází, protože by šlo o kanibalismus. Z tohoto důvodu se zdravotních rizik pro spotřebitele neobává ani prezident Veleba.

BSE decimovala především chovy ve Velké Británii koncem 90. let minulého století. Kvůli pozření nakaženého masa v Evropě zemřelo více než sto lidí. Všichni z nich se nakazili lidskou formou BSE, takzvanou Creutzfeldt-Jakobovou nemocí, které je nevyléčitelná a smrtelná.