Menšinoví akcionáři Sazky potáhnou za jeden provaz

Praha - Menšinoví akcionáři Sazky budou spolupracovat, uvedl první místostarosta Sokola Oldřich Lomecký. Podle něj chtějí společnými kroky dosáhnout nejvýhodnější nabídky na pomoc společnosti. Akcionáři Sazky, kteří drží dohromady 20 procent cenných papírů loterijního giganta, aktuálně preferují nabídku skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, která byla Sazce předložena v pondělí. Sazka je od 17. ledna v insolvenčním řízení, včera jí soud určil předběžného správce.

Společný postoj v současnosti podle Lomeckého koordinují Česká obec sokolská, Sdružení sportovních svazů ČR, Orel a Český olympijský výbor. Navíc se postupně přidávají další. Menšinoví akcionáři chtějí do konce týdne uspořádat tiskovou konferenci. Většinový téměř 68procentní podíl má v Sazce Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), který si sice nechá zpracovat analýzy všech nabídek, stále však preferuje nabídku Penty a E-Investu.

Minoritní akcionáři považují za nejlepší nabídku od KKCG

Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval informaci o společném postupu potvrdil a dodal, že je v současnosti stanovisko menšinových akcionářů diametrálně odlišné od majoritního akcionáře ČSTV. Menšinoví akcinonáři nyní považují za nejvýhodnější nabídku tu, která je podpořena kapitálově nejsilněji, což je nabídka KKKCG.

první místostarosta Sokola Oldřich Lomecký:

„Rozhodli jsme se postupovat společně. Chceme, abychom získali tu nejvýhodnější nabídku, která nebude projednána jen mezi nejvyšším vedením ČSTV a Sazky. Právě takové dohody totiž nevedou k nejvýhodnější nabídce, ale k zachování postů.“

Od pondělí jsou ve hře tři nabídky na Sazku: Komárkovy KKCG, Penty a E-Investu a podnikatele Radovana Vítka, který nabízí za 100 procent akcií firmy miliardu korun. I Vítkovou nabídkou se bude ČSTV zabývat po analýze v březnu, třebaže podle předsedy ČSTV Pavla Kořana nekoresponduje s filozofií ČSTV neměnit akcionářskou strukturu největší české loterijní společnosti.

Sazka se ocitla v insolvenčním řízení 17. ledna. Toto pondělí jí soud určil předběžného správce. Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka týž den předložila Sazce nabídku na navýšení základního kapitálu o 2,8 miliardy korun. Za to požaduje 67 procent akcií Sazky.

Již dříve Penta s E-Investem uzavřely se Sazkou smlouvu o strategickém partnerství. Zdůraznily, že poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky. Podle dnešních informací z tisku by přitom měl do Sazky vstoupit nový investor Gladiolus, za kterým stojí investiční skupina Penta s E-Invest ovládaným Martinem Ulčákem, úpisem až 54 procent akcií v hodnotě 1,68 miliardy.

Přehled akcionářů loterijní společnosti Sazka

67,98 procenta - Český svaz tělesné výchovy

13,54 procenta - Česká obec sokolská

5,56 procenta - Česká asociace Sport pro všechny, občanské sdružení

4,00 procenta - Autoklub České republiky

3,56 procenta - Sdružení sportovních svazů České republiky

2,00 procenta - Český olympijský výbor

1,44 procenta - Český střelecký svaz

1,02 procenta - Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR

0,88 procenta - Orel o.s.

  • KKCG zdroj: KKCG http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2343/234271.jpg
  • Mince autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/616/61504.jpg