Zakázané kočárky jsou stále k mání na internetu

Praha - Česká obchodní inspekce je zakázala, přesto se prodávají dál. Řeč je o dvou typech kočárků od polské firmy Implast. Jak Česká televize zjistila, prodejci sice tvrdí, že výrobce nebezpečnou vadu, která ohrožovala zdraví kojenců, odstranil. Jenže inspekce jejich tvrzení neprověřuje a sám zákazník nemá šanci zjistit, jestli kočárek je vadný, nebo ne.

Implast bolder SD 2009 zakázala obchodní inspekce začátkem letošního roku. Internetové obchody ho ale nabízejí dál. K mání je za 9 až 12 tisíc korun. „Mohlo by se stát to, že celé lůžko kočárku sjede při velkém nárazu z té konstrukce třeba na zem,“ upozornil mluvčí České obchodní inspekce Tomáš Vozáb. Podobně je na tom i kočárek Implast Bolder 4 z roku 2009. Ten Inspekce zakázala před půl rokem – na internetu se dá najít také pořád. 

Obchodníci se ale brání: Žádné nařízení ani zákon neporušujeme. Nabízíné kočárky se sice jmenují stejně jako ty zakázané, jsou ale již opravené. „To je fungl nová konstrukce, oni nám dali novou konstrukci na kočárek tak, aby to bylo v pořádku. Nemusíte se obávat ničeho,“ tvrdí provozovatelka internetového obchodu, který má zakázané kočárky v nabídce.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Zákazník to ale nepozná. Obchodní inspekce by sice mohla, ale spokojuje se s pouhým zákazem prodeje. Narozdíl od České televize, které k tomu stačilo pět minut, ani na internetu nenašla obchody, které kočárky stále nabízejí. Pokud chce mít zákazník opravdu jasno, doporučuje mu inspekce porovnat internetové fotky opravené a neopravené verze kočárku. Pokud by si náhodou objednal neopravenou verzi, může ji reklamovat.

Matka s dítětem
Zdroj: ČT24