O zachránci Sazky rozhodne tendr

Praha – O tom, kdo zachrání zadluženou Sazku, rozhodne nezávislý tendr. Jednotlivé nabídky v něm vyhodnotí firma Erste Corporate Finance a veškeré nakládání s akciemi Sazky bude schvalovat valná hromada společnosti. Shodl se na tom dnes výkonný výbor Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), který je největším akcionářem Sazky.

Výkonný výbor ČSTV dnes jednal o dosud předložených nabídkách s případnými uchazeči na své mimořádné schůzi. Vyhodnocení nabídek by podle něj mělo být hotovo nejpozději do 14 dnů. ČSTV začne hned v úterý jednat s minoritními akcionáři Sazky, se kterými se chce pokusit najít společnou cestu. Konečná podoba restrukturalizačního plánu Sazky a jeho podmínky mají být předloženy k projednání řádné valné hromadě ČSTV 16. dubna.

Vítek: Sazku zachráním líp než Ulčák s Pentou

S novou nabídkou na záchranu Sazky přišel přišel během dnešního jednání podnikatel Radovan Vítek, který je největším věřitelem zadlužené loterijní společnosti. Podle svých slov půjčí Sazce víc peněz a s výhodnějším úrokem, než kolik nabízejí společnosti E-Invest a Penta. ČSTV zatím k nové Vítkově nabídce žádné stanovisko neuvedl.

Nabídky na pomoc Sazce zatím předložily také skupina KKCG podnikatele Komárka a společnosti Penta a E-Invest. Podle dosavadních informací nabídka KKCG obsahuje navýšení základního kapitálu Sazky o 2,8 miliardy korun, za což Komárkova skupina požaduje 67 procent akcií loterijní firmy. E-Invest a Penta by půjčily peníze na navýšení základního jmění o 51 procent a za to chtějí 51 procent z nového základního jmění firmy. Vítek dosud nabízel za 100 procent akcií firmy miliardu korun.

Tyto nabídky budou podle předsedy ČSTV Jaroslava Kořana jediné, které se tendru zúčastní. Příliv dalších investorů už nečeká. „Jiní investoři se neobjevili a já se nedomnívám, že byla vyjádřena vůle vrátit se do roku nula a začít vyhlašovat výběrové řízení na potenciální další zájemce o restrukturalizace Sazky,“ podtrhl.

Sazka je zhruba od poloviny ledna na Vítkův návrh v insolvenci. První soudní jednání v insolvenčním řízení se má uskutečnit v polovině dubna.

Majoritním vlastníkem Sazky je ČSTV s 68 procenty. Minoritními akcionáři Sazky jsou s 13,5 procenta Česká obec sokolská, přes 5,5 procenta má Česká asociace Sport pro všechny a čtyři procenta Autoklub ČR. Dalšími akcionáři jsou Sdružení sportovních svazů ČR (3,56 procenta), Český olympijský výbor (2,00 pct), Český střelecký svaz (1,44 procenta), Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR (1,02 procenta) a sdružení Orel (0,88 procenta).

Pavel Kořan
Zdroj: ČT24