Čeští zemědělci si loni výrazně polepšili

Praha - Zisk českého zemědělství loni podle předběžných výsledků Českého statistického úřadu dosáhl 6,2 miliardy korun. Oproti roku 2009 jde o dvojnásobně lepší číslo. Zatímco rostlinná výroba se v důsledku velkého nárůstu cen obilí zvýšila, živočišná naopak klesla. I přesto výsledek překonal očekávání zemědělců. Produkce vyjádřená v běžných základních cenách vzrostla o 0,8 miliardy na 98,5 miliardy korun.

Oproti očekávání zemědělců rostlo odvětví nad očekávání dobře. Například Zemědělský svaz odhadoval loňský zisk koncem ledna zhruba na 3,5 miliardy korun. Celkový odhadnutý objem dotací na zemědělské výrobky loni výrazně klesl z předloňských 2,1 miliardy na 839 milionů korun. Z toho 65,4 milionu šlo na rostlinné výrobky a 773,6 milionu na živočišné výrobky.

V loňském roce činila rostlinná výroba 53,5 miliardy korun, živočišná pak 40,5 miliardy. Zbytek představovala produkce zemědělských služeb (2,6 miliardy) a nezemědělské vedlejší činnosti ve výši 1,9 miliardy korun. Přes pokles sklizní vzrostla rostlinná výroba díky výraznému zvýšení cen. Naopak výroba všech živočišných komodit s výjimkou mléka, u nějž vzrostla výkupní cena, klesala.

Zemědělství hnala dopředu rostlinná výroba, živočišná zaostávala

„Když to přepočítáme na hektar, tak je to něco mezi 1 700 až 1 800 korunami na hektar, čili není to až tak mnoho. Živočišná výroba podle méno názoru pracovala v červených číslech, takže zisk dělala rostlinná výroba,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

„Myslím, že letos by se měly všechny komodity dostat nahoru nebo zůstat nahoře, i živočišná produkce,“ říká agrární analytik Petr Havel. Na české zemědělství podle něj bezpochyby dopadne i plánované zvýšení DPH: „Speciálně pro živočišnou výrobu v ČR bude mít velmi špatný dopad uvažované zvýšení DPH na potraviny na dvacet procent, protože v tom výběru potravin, které by měly mít nižší daň, není žádné maso.“

Chovatelé prasat a dalších zvířat čekají i letos krušné chvíle. Přitom právě živočišná výroba přináší nejvíc pracovních míst a podle Havla by se měla podporovat: „Průměrný zemědělec má dotaci 300 tisíc korun, to vypadá, že mají spoustu peněz. Ale je třeba říct, že ostatní mají dotace ještě větší.“

Maso
Zdroj: ČT24