Nejabsurdnější poplatek v bance je za výběr na přepážce

Praha - Nejabsurdnějším bankovním poplatkem za rok 2010 byl zvolen poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu. Předloni vyhrál poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet. Vyplývá to z hlasování Čechů a Slováků v anketě, kterou už pošesté vyhlásil server bankovnipoplatky.com. Lidé v ní upozorňují na nemalé částky, které si banky účtují za zprostředkování běžných finančních transakcí. V posledním ročníku hlasovalo zhruba 53 tisíc lidí.

Klienti českých a slovenských bank považují za největší absurditu to, že musejí bance platit v případě, že si z vlastního účtu na přepážce chtějí vybrat peníze. Podle šéfa serveru Patrika Nachera klientům bank vadí, že nemají alespoň jednou v měsíci možnost vybrat si na pobočce zdarma. A to přesto, že platit platební kartou lze téměř všude, stejně tak jako s ní vybírat z bankomatu.

Patrik Nacher:

„Někdy nastane situace, kdy klient potřebuje vybrat větší částku, nad limit výběru z bankomatu. A pak mu přijde absurdní, platit poplatek za to, že se chce dostat ke svým penězům.“

Z výsledků podle Nachera vyplývá nevídaná konzistence v názorech bankovních klientů. Kromě loňského vítěze (poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet), který se letos již nemohl ucházet o hlasy návštěvníků webu, a kromě poplatku za připsání úroku, který letos nebyl nominován, protože jej již banky nevybírají, všechny ostatní loňské finálové poplatky se dostaly do finálové pětky i letos.

Pořadatelé z ankety vyloučili poplatky, které zvítězily coby nejabsurdnější v minulých ročnících - tak, aby se neopakovaly. V prvním roce hlasující označili za nejnesmyslnější - poplatek za příchozí platbu na účet. V dalších ročnících upozornili na nesmyslnost plateb za výběr z bankomatu, vedení účtu nebo vkladu na vlastní účet.

Přínos ankety Nacher vidí v tom, že banky mediálně výživné, kritizované poplatky ruší, snižují nebo je dávají do balíčků a pak za ně klient už extra neplatí. Často však následně zvýší některé jiné poplatky, které nejsou tolik vidět. „Já i přesto to oceňuji, protože přece o to jde, aby se zrušily ty poplatky, které lidem vadí. Ty, které lidem nevadí, tak si myslím, že to je v pořádku,“ míní Nacher.