Vláda nám hází klacky pod nohy, zlobí se stavaři

Praha – Ve stavebnictví by mohlo letos přijít o práci až 40 tisíc lidí. Na Fóru českého stavebnictví to řekl to prezident Svazu Václav Matyáš. Kritizoval také vládu, že pro zastavení propadu v branži dělá minimum. Oživení bytové výstavby podle něj zbrzdí plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty a v dopravním stavitelství se téměř zastavily práce na přípravě budoucích staveb.

Podle Josefa Kotrby ze společnosti Deloitte nyní české stavebnictví čelí doslova vražedné kombinaci několika faktorů, které mohou proti roku 2008 snížit tuzemské stavební kapacity až o třetinu. Výkon oboru sráží například omezení veřejných investic do infrastruktury, konec výstavby slunečních elektráren nebo zásoba nemovitostí brzdící opětovné nastartování výstavby budov.

Stavaři se obávají, že rok 2011 by pro ně mohl ještě horší než ten loňský. „Letošní a příští rok budou dost dramatické. Zelená úsporám, program, který se po počátečních problémech rozeběhl, byl zmražen. Je potřeba schválit dlouhodobou koncepci rozvoje dopravní infrastruktury,“ uvedl Matyáš.

Stavebnictví bude propouštět (zdroj: ČT24)

Vládou ohlášené sjednocení sazeb DPH, které zdraží bytovou výstavbu, bude mít podle Matyáše pro stavaře těžké důsledky. „Je potřeba si uvědomit, že to desetiprocentní navýšení představuje statisíce pro investory a to je určitě problém, který bude jednoznačně znamenat ochlazení bytové výstavby,“ uvedl. Česko má přitom od Evropské unie až do roku 2013 výjimku na to, aby právě bytová výstavba, rekonstrukce a opravy zůstaly ve snížené sazbě DPH.

Petr Nečas, premiér:

„Stavebnictví je lakmusový papírek, na kterém se odráží stav ekonomického cyklu v dané zemi, ale i veřejných rozpočtů.“

Vláda má ale podle premiéra Petra Nečase svázané ruce a může jen pomoci zlepšit podnikatelské prostředí. I proto chce Nečas vytvořit poradní sbor pro stavebnictví. Měli by v něm být jak stavaři, tak zástupci ekonomických ministerstev. „Můžeme především snížit administrativní zátěž podnikatelských subjektů ve stavebnictví. Znamená to i změny ve stavebním zákoně a v situaci, kdy je méně finančních prostředků, které můžeme do tohoto sektoru pustit z veřejných zdrojů, je o to důležitější, aby byly využity skutečně efektivně,“ řekl premiér.

Stavební výroba v Česku se v roce 2010 podle Českého statistického úřadu snížila meziročně o 7,8 procenta. Předloni klesla přibližně o procento. Počet zahájených staveb bytů se propadl bezmála o čtvrtinu.