Arabské nepokoje tlačí cenu zlata vzůru

New York - Cena zlata dnes na světových trzích vystoupilana rekord, jedna troyská unce se prodávala za více než 1 432 dolarů (asi 25 218 Kč). Cena tak překonala dosavadní rekord z loňského prosince, kdy se zlato prodávalo za zhruba 1430 USD za unci. K růstu cenpřispívají nepokoje v Libyi a dalších arabských zemích, což investory nutí přesouvat kapitál do bezpečných aktiv.

Krátce po 21:00 se cena zlata na promptním trhu, kde se obchoduje kov k okamžitému dodání, pohybovala kolem 1 430,80 USD za unci. Jen chvíli předtím sevyšplhala až na 1432 amerických dolarů, kde ještě nikdy nebyla. Prosincový rekord byl na 1430,95 USD.

Zájem o zlato se obecně zvyšuje v dobách politické nejistoty. K růstu cen zlata přispívá i drahá ropa a další komodity, kvůli čemuž se zvyšuje iriziko inflace. „Cena zlata potřebovala nějaký katalyzátor a právě ten našla v současném napětí na Středním Východě. K tomu přispěla i rostoucí cena ropy, která slouží nejen jako inflační hrozba, ale vede také k politické nestabilitě,“ prohlásil pro agenturu Reuters investiční bankéř Mark Luschini.

Také cena stříbra stoupla na historické maximum

Na hodnotu zlata je navázana cena stříbra. Proto se dnes cena tohoto vzácného kovu vyšplhala na své jednatřicetileté maximum 34,59 amerických dolarů za unci. Zdražování této komodity se objevuje právě v době, kdy jsou její zásoby pro rychlé dodávky omezené a zároveň se po zotavení ekonomiky očekává zvýšená poptávka.

Stříbro
Zdroj: ČT24/topnews.in