Čínský výrobce letadel útočí na americký trh

Beijing/New York - Přední čínský výrobce letadel převezme amerického konkurenta Cirrus Aircraft. Státem vlastněné společnosti China Aviation Industry General Aircraft (CAIGA) má tento krok pomoci k expanzi do Spojených států. Čínský letecký průmysl si od fúze slibuje přístup k západním technologiím. Společnost, která v roce 2010 dosáhla obratu skoro tří miliard dolarů, chce založit pobočku nejen v Americe, ale i v Evropě.

„Budeme vyrábět naše vlastní letadla, která budeme distribuovat k nám na čínský trh. A přitom budeme moci plně využít americkou technologii a tamní lidské zdroje,“ uvedl prezident společnosti China Aviation Industry General Aircraft Meng S'-ang-kchaj.

Letadla v Číně vyrábí prakticky jen státní společnost, pod kterou China Aviation Industry General Aircraft spadá. Leteckou dopravu sice zajišťují i soukromé firmy, oproti státním aerolinkám jsou ale znevýhodněny. Mají například zapovězeno létat do velkých měst. Ze čtrnácti soukromých aerolinek, které byly založeny od roku 2004, dodnes přežily jen čtyři.

Čínský výrobce letadel útočí na americký trh (zdroj: ČT24)

Cirrus Aircraft je druhým největším světovým výrobcem jednomotorových letadel hned za Cessnou. Zaměřuje se jak na vojenská, tak komerční trysková letadla. „CAIGA nám přináší nové prostředky, které dovolí urychlit vývoj našich letadel a světovou expanzi,“ prohlásil prezident Cirrusu Brent Wouters.

Tryskové letadlo
Zdroj: ČT24/Cirrus Aircraft