Budou japonské komiksy kreslit Číňané?

Tokio - Japonští vydavatelé manga komiksů našli nový zdroj autorů v Číně. Tamní kreslíři se tak dostanou na silně konkurenční trh, na němž se ročně protočí přes 3 a půl miliardy dolarů. To, že nová generace čínských kreslířů dostává šanci proniknout na japonský trh komiksů, se nelíbí především místním médiím. Ty za tím vidí prý jen využívání levné pracovní síly v Číně, stejně jako to dělají japonské průmyslové firmy.

Vydavatelé japonských komiksů podle svých slov nehledí na národnost kreslíře. „Platíme je jako každého začínajícího manga kreslíře v Japonsku. Nijak nekoukáme na to, odkud jsou. Stačí nám, že jsou dobří,“ uvedl editor Big Comic Spirits Takashi Hayakawa. Kreslíři si v japonských časopisech vydělávají přibližně sto dvacet dolarů za stránku. Když jsou ale jejich příběhy úspěšné, mohou se dostat i na desetinásobek.

Pro čínské autory ale není fungování na japonském trhu jednoduché. „Když se bavím s japonskými vydavateli, tak trochu bojujeme s jazykovou bariérou. Editor se mnou třeba komunikuje jen pomocí překladače a to nemusí být vždycky přesné. Jakmile mi ale nakreslí na kus papíru manga, tak hned rozumím,“ potvrdil kreslíř Liu Chong. Právě pětadvacetiletý Liu Chong má podle vydavatelů šanci na hvězdnou kariéru. Před pár dny vydal manga novelu Killin-ji, která vychází z čínské historie, ale je kreslena čistě japonským stylem.

Budou japonské komiksy kreslit Číňané? (zdroj: ČT24)