Senát posvětil ČOI zveřejnění hříšných benzinek

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) bude mít ze zákona možnost zveřejnit podrobnější informace o prodejcích nekvalitního benzinu a nafty. Tento nástroj mu umožní novela zákona o pohonných hmotách, kterou dnes schválil Senát. ČOI dříve tvrdila, že jména čerpacích stanic nemůže zveřejňovat, protože k tomu nemá v zákoně oporu. Senát rovněž schválil vládní novelu, která upravuje působnost České národní banky jako součásti nově vzniklého evropského systému dohledu nad finančním trhem. Novelu nyní dostane k podpisu prezident republiky. Evropský systém dohledu vytvořila Evropská unie v reakci na globální finanční krizi.

Po dřívějším odmítání zveřejňování nekvalitního benzinu současné vedení inspekce změnilo názor a v lednu poprvé zveřejnilo seznam čerpacích stanic, u kterých loni inspektoři zjistili nekvalitní pohonné hmoty. Přispěl k tomu postoj veřejného ochránce práv a právní analýza ministerstva průmyslu a obchodu. „Předpokládám, že bude vydána prováděcí vyhláška, kde se budou ty závady kategorizovat, aby motoristé dostali správnou informaci, co je závažné porušení a co jsou drobné neshody,“ míní Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu.

ČOI novela ukládá zveřejňovat na internetu veškerá pravomocná rozhodnutí týkající se prodejců, u nichž zjistila, že prodávají nevyhovující pohonné hmoty. Aby norma začala platit, musí ji ještě podepsat prezident.

Václav Loula, Česká asociace petrolejářského průmyslu

„Současný stav vyžadoval zpřísnění v oboru podnikání s pohonnými hmotami.“

Současně předloha zavádí povinnou registraci distributorů pohonných hmot s cílem zamezit daňovým únikům a podvodům. Opatření je namířeno proti neseriózním podnikatelům, kteří začali obchodovat s pohonnými hmotami, aniž by z nich odváděli daň z přidané hodnoty. Jak uvádí vláda, v důsledku těchto praktik se pak na některých čerpacích stanicích prodávaly pohonné hmoty za nekonkurenčně nízké ceny. „To je další důležitá věc, neboť v minulosti často někteří neseriózní obchodníci v tomto odvětví oboru podnikali chvilku, třeba jedno čtvrtletí a pak firmu zrušili a zůstali po nich daňové nedoplatky,“ doplnil Loula.

Senát schválil změny v zákonu o ČNB kvůli nové regulaci EU

Senátoři se přiklonili k novele vkládající do zákona nový paragraf, který konstatuje, že ČNB „je součástí Evropského systému dohledu nad finančními trhy a spolupracuje s Evropskou radou pro systémová rizika a evropskými orgány dohledu nad finančními trhy“. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již při projednávání ve sněmovně řekl, že v předloze jde výlučně o posílení informační povinnosti a koordinace, nikoli o přesun kompetencí k evropským orgánům dohledu. Takový proces by byl nežádoucí a byl by v přímém rozporu se zájmy České republiky.

Právě na Kalouska při dnešním jednání vznesl senátor Vladimír Dryml (ČSSD) dotaz, zda pro navrhovanou změnu není potřebná předchozí změna ústavy. Podle Drymla znamená předkládaný zákon masivní přesun pravomocí a moci, který je z hlediska ústavního pořádku nestandardní. Kalousek ho ujistil, že podle analýz ministerstva i legislativní rady vlády jsou změny v souladu s ústavou.

ČNB
Zdroj: ČTK