Komunisté: Jednotná sazba DPH je zločin proti společnosti

Praha - Nehorázný zločin páchaný na velké většině společnosti. To je podle předsedy klubu komunistických poslanců Pavla Kováčika rozhodnutí o sjednocení DPH na 20 procentech. Jak na tiskové konferenci prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip, vláda chce podle komunistů dezintegrovat společnost a nynější solidaritu bohatých s chudými obrátit naruby. Filip také tvrdí, že je nutné dvě sazby DPH zachovat a zboží nezbytné k životu od DPH osvobodit. Rozhodnutí vládní koalice připravit zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty dnes kritizovali také zástupci opoziční ČSSD. Podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka a stínového ministra financí Jana Mládka se vláda zvyšováním DPH především snaží získat peníze na investiční projekty a korupci.

Kováčik varoval, že zvýšení DPH může zvednout náklady zdravotních pojišťoven jen u léků o šest až osm miliard korun. Občany zatíží ne několika stovkami korun, jak tvrdí vláda, ale tisícovkami korun, což prý lidé s nízkými a středními příjmy a důchodci neunesou. Šéf komunistických poslanců je přesvědčen, že je nutné dvě sazby DPH zachovat a naopak některé zboží a vybrané služby potřebné k životu od DPH osvobodit.

Vláda by měla lidi informovat o připravovaných fondech

Vláda by měla podle Filipa také občanům vysvětlit, zda chystané penzijní fondy, do kterých budou moci občané spořit na důchod a odvádět část pojistného z průběžného systému, zůstanou v rukou státu, nebo zda budou soukromé. Budou-li státní, pak by měla říci, jaké budou náklady spojené s jejich vedením a proč nemůže být nynější průběžný systém doplňován výtěžkem DPH přímo. Pokud budu penzijní fondy soukromé, pak by měla vláda říci, jak bude zajištěno, že nebudu peníze vyvezeny ze země nebo zneužity, dodal předseda.

Vojtěch Filip:

„Samotné zavedení sjednocené daně z přidané hodnoty zatíží státní rozpočet způsobem, který neumožní Petru Nečasovi splnit jeho slib. Pokud Petr Nečas tvrdil, že příjem daně z přidané hodnoty bude dán pouze do fondu, který bude řešit důchodovou reformu, nemůže mít pravdu.“

Sjednocení sazby DPH kritizuje i ČSSD. Podle prezidenta svazu obchodu Zdeňka Juračky obchodníci nemohou zvýšení sazby DPH utlumit na úkor svých marží. Kvůli vyšším cenám klesne spotřeba potravin a výběr DPH z jejich prodeje se nezvýší, upozornil. Filip je přesvědčen, že sjednocení sazby DPH proto zatíží i státní rozpočet.

Na sjednocení sazby DPH kvůli důchodové reformě co nejdříve, možná už v posledním čtvrtletí letošního roku, se shodli ekonomičtí ministři. Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, vodu, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči. Jednotná dvacetiprocentní sazba by se neměla týkat jen vyjmenovaných potravin, mezi které patří mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U nich by DPH zůstala na deseti procentech.

ČSSD: Je potřeba získat zdroje na to, aby se mohlo v této zemi krást

Lubomír Zaorálek připomněl, že podle dostupné statistiky nyní stát na veřejné zakázky a státní projekty vynakládá okolo 650 miliard korun. „To, že takovéto investice státu nemají výsledky, je prostě dáno obrovskou korupcí v této zemi,“ prohlásil.

Zaorálek zároveň zdůraznil, že vláda se nevypořádala s podezřeními z korupce spojené s ministry samotnými. Stínový ministr financí ČSSD Mládek připomněl zase předvolební sliby vládních stran nezvyšovat daně. Rozhodnutí koalice sjednotit sazbu DPH může podle něj být zdůvodňováno snahou snížit deficit veřejných financí. V takovém případě by však podle něj byla správná cesta v opětovném zavedení progresivní daně fyzických osob, zvýšení daně z příjmu právnických osob o dvě procenta, zvýšení spotřební daně na lihoviny a vyšší majetkové daně. „To je ta cesta. A ne zvyšovat ceny v podstatě pro všechno obyvatelstvo,“ poznamenal Mládek.