Brusel si posvítil na kartel výrobců nákladních aut

Londýn - Evropská komise vyšetřuje podezření na existenci nelegálních dohod o cenách a termínech dodávek mezi evropskými výrobci nákladních vozů, uvedlo dnešní vydání britského listu Financial Times. Experti z komise zahájili nehlášené razie u výrobců nákladních aut již v půlce ledna a kontroly provedli v několika zemích. Dle eurokomisařů mohly společnosti MAN, Daimler, Volvo, Scania nebo Iveco porušovat antimonopolní pravidla EU zakazující kartelové dohody a zneužívání dominantního postavení na trhu.

Podle listu prozradil Bruselu dohody německý MAN, který tak odkryl systém pokrývající více než polovinu Evropy. Společnost by se měla jako ten, kdo dohody oznámil, případnému trestu vyhnout. Ostatním automobilkám by mohly být uloženy vysoké pokuty.

Podle Reuters odmítl MAN zprávu komentovat, ani vyjádření dalších firem není k dispozici. Mezi vyšetřovanými společnostmi jsou německý výrobce osobních a nákladních automobilů, skupina Daimler, švédské Volvo AB a Scania, britský MAN a italské Iveco. V případě hospodářské soutěže neuplatňuje Brusel trestní postih, ale může udělit pokuty až do výše 10 procent ročního obratu firmy. Většinou se však jedná o nižší částky.