Euro umocnilo vliv nad dolarem

Frankfurt nad Mohanem - Euro dnes pokračovalo v posilování k americkému dolaru. Evropská měna zahájila svůj růst v polovině února a během dne se dostala opět nad hranici 1,40 dolaru. Na tak vysoké hodnotě bylo euro naposledy loni v listopadu. Počet obchodů na americké burze CME proti dolaru vzrostl v minulém týdnu dokonce o 11,5 miliardy dolarů. Nakonec však na měnový trh negativně zapůsobilo snížení ratingu Řecka.

Růst eura proti americkému dolaru podporuje hrozba vysoké inflace, uvolněná měnová politika Spojených států a hlavně pak rozhodnutí evropské centrální banky o blížícím se zvyšování úrokových sazeb.

Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers:

„To, že je růst eura tak intenzivní, je částečně způsobeno i obrovským objemem spekulativního kapitálu, který je na finančních trzích a který je v konečném důsledku vinou velmi rozvolněné měnové politiky americké centrální banky.“

Euro vs. dolar (zdroj: ČT24)

Investoři mají v současnosti velký objem volných peněz a jakmile je příležitost k dobré investici nebo změna nálady na trhu, využijí toho. V posledních dnech tak narůstá počet obchodníků, kteří takzvaně shortují dolar – tedy spekulují na jeho pokles. „Znamená to, že jejich důvěra v americkou měnu klesá. Prodávají americkou měnu a nejvíc je to vidět na párech s těmi měnami, kde se očekává, že do budoucna porostou úrokové sazby, jako je například euro,“ vysvětlil analytik, X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Podle měnového stratéga UBS Beata Siegenthalere má rozhodnutí evropské centrální banky o budoucím zvyšování úrokových sazeb na euro dobrý vliv: „Investoři evropské měně z krátkodobého hlediska věří a nakupují ji. Já ale z dlouhodobého hlediska stále favorizuji americký dolar.“ Dolar i přes současnou situaci na trhu zůstává hlavní rezervní měnou světa. Pokud začne světová ekonomika klesat, investoři se přikloní zpět k dolaru a ten začne opět posilovat.

V posledních hodinách však euro ztratilo půdu pod nohama v reakci na zprávu, že mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hlavní devizový rating Řecka ještě hlouběji do spekulativního pásma. Rating snížila hned o tři stupně na známku B1. Výhled je negativní, což znamená, že agentura k dalšímu snížení ratingu ještě může sáhnout. V pátek mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila výhled hlavního ratingu Španělska ze stabilního na negativní.

Burza
Zdroj: Boris Roessler/ISIFA/EPA