Dvojí zdanění firem už bude brzy minulostí

Praha – Stát chce zrušit dvojí zdanění firem. Opatření bude součástí chystané daňové reformy. Změna se dotkne statisíců lidí, kteří vlastní akcie podniků vyplácejících dividendy. V současnosti firmy svůj zisk nejprve daní 19 procenty a jejich akcionáři pak z původní částky odvádějí ještě patnáct procent při výplatě dividendy. Odstranit dvojí zdanění doporučila i Národní ekonomická rada vlády. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

Snížení daní naláká firmy zpět do Česka

„Navrhneme řešení, jak neutralizovat, anebo přinejmenším zmírnit pokřivení, které vzniká v důsledku dvojího ekonomického zdanění zisku,“ uvedl náměstek ministra financí Ladislav Minčič, který má na starosti přípravu daňové reformy. Podrobnosti však ministerstvo financí tají. Národní ekonomická rada vlády jako nejjednodušší řešení vidí zrušení daně z dividend. Další možností je, že si stát daň z dividend ponechá, ale uleví přímo firmám. Obě varianty by současnou daň ve výši 31,15 procenta snížily na 20 procent.

Vládní ekonomové tvrdí, že je současný výběr daní neefektivní, protože firmy se této povinnosti umějí vyhnout. Od snížení daní si tak rada slibuje zefektivnění systému a návrat firem, které svá sídla přestěhovaly do zahraničí. Podobná situace totiž nastala po snížení daně z dividend na Slovensku.