Únor do ČR přinesl dobré zprávy, nezaměstnanost klesla

Praha – Oproti lednu míra nezaměstnanosti v České republice klesla o desetinu procentního bodu na 9,6 procenta. O práci mělo zájem téměř 567 tisíc lidí. Oproti únoru loňského roku je to o pět tisíc uchazečů o zaměstnání méně. Informace dnes přineslo ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici jsou příjemně překvapení. Očekávali totiž, že nezaměstnanost spíše vzroste. Únorové zlepšení situace na trhu práce podle odborníků souvisí nejen s rostoucí výkonností české ekonomiky, ale zřejmě i s letošním zpřísněním výplat podpor v nezaměstnanosti. Podle aktuální studie Manpower Index trhu práce navíc tuzemské podniky plánují ve druhém letošním čtvrtletí více zaměstnanců nabírat než propouštět, což podporuje domněnku odborníků.

Volné pracovní pozice přibývají

V únoru vzrostl počet volných pracovních míst o 2,5 procenta. Zaměstnavatelé tak nabízeli zhruba 32 tisíc pracovních pozic. Na jedno volné místo však v průměru připadalo 17,6 zájemce o práci. Během února se nově na úřady práce obrátilo zhruba 47 tisíc osob, což je oproti lednu o 20 tisíc zájemců méně. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku počet nových uchazečů o práci klesl téměř o 11 tisíc.  

Nové zaměstnaní v únoru nalezlo 34,6 tisíce lidí, kteří byli zaevidovaní na úřadu práce. Jde ale o menší úspěch, než úřady zaznamenaly v měsíci předchozím. Práci totiž v prvním měsíci roku nalezlo o téměř čtyři tisíce lidí více. Nejhůře jsou na tom v současnosti s hledáním práce podle náměstka ministra práce a sociálních věcí Karla Machotky absolventi. Další ohroženou skupinou jsou potom lidé nad padesát let.

Situace v regionech se příliš nezměnila. Největší podíl nezaměstnaných hlásí okres Jeseník. Práci tam hledá přes 20 procent lidí. Špatně jsou na tom i uchazeči o práci na Bruntálsku, Mostecku, Hodonínsku a Děčínsku. Naopak tradičně lehčí je nalézt zaměstnání v Praze.

Evropským pracovním trhem vládne optimismus

Náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka:

„Doufám, že ten trend, který byl nastaven v tomto měsíci, bude pokračovat, a věřím tedy v mírný pokles i v příštím měsíci.“

Nastartovaný trend navíc podle odborníků bude pokračovat i do budoucna. „Trend do budoucna bude zřejmě pozitivní,“ myslí si generální ředitelka Manpower ČR a SR Jaroslava Rezlerová. „Pozitivní vývoj v západní Evropě, především v Německu, který pozorujeme v průzkumu již od druhého pololetí 2010, se konečně přesunul do České republiky,“ dodala Rezlerová.

Optimismus podporují i závěry průzkumu agentury Manpower. Nejoptimističtější jsou totiž zaměstnavatelé ve zpracovatelském průmyslu, kde je zaměstnáno největší procento lidí. Na nové pozice se mohou těšit i lidé, kteří touží po práci v sektoru maloobchodu, velkoobchodu a financí. Naopak pesimismus převládá v zemědělství a turistice.

Situace je podobná i ve světě. Pozitivní náborové plány totiž hlásí 33 zemí. Hlavním motorem ekonomiky se podle Manpoweru stává přístup k talentu lidských zdrojů. Po krizi totiž prý přichází doba, kdy mají firmy přístup ke všem druhům zdrojů, lidský kapitál však bude klíčový. Zaměstnanci budou tak brzy mít větší váhu. Budou na ně kladeny vyšší nároky a budou to právě oni, kdo přinesou do společností nové myšlenky. Navíc si sami vyberou, kde a za jakých podmínek budou pracovat.