Na webu ČSÚ budou k vidění smlouvy k veřejným zakázkám

Praha – Od dnešního dne bude Český statistický úřad (ČSÚ) na svém webu zveřejňovat uzavřené smlouvy k veřejným zakázkám. Ke zhlédnutí tak bude i smlouva s dodavatelem informačních technologií pro sčítání lidu, společností HP. Dnes by se na webových stránkách ČSÚ měly objevit texty nadlimitních smluv, tedy smluv na zakázky, jejichž cena překračuje zákonem stanovené finanční limity, za léta 2009 a 2010 a smluv nad jeden milion korun za rok 2011.

Předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová:

„Každý, kdo bude mít zájem, bude moci na webových stránkách získat informaci o smlouvách, které statistický úřad uzavřel.“

Cena výběrového řízení na dodávku informačních technologií pro sčítání lidu činila 462 milionů korun. Počátkem loňského roku zpochybnil vítězství HP generální ředitel společnosti Unicorn Vladimír Kovář. Podle něj bylo řízení předem zmanipulované ve prospěch vítězné firmy. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nakonec rozhodl, že výběrové řízení proběhlo v souladu se zákonem.

Komentář Ivy Ritschelové (zdroj: ČT24)

Zveřejňovat se bude i nad rámec zákona

ČSÚ se od července 2011 chystá zveřejňovat i vypsaná výběrová řízení na takzvané zakázky malého rozsahu. Konkrétně se to týká zakázek do hodnoty dvou milionů korun u služeb a dodávek a do šesti milionů korun u staveb. Na internetu by se měla objevit také informace o takzvaných jednacích řízeních bez uveřejnění, v nichž zadavatel přímo vyzývá jednoho či více zájemců k jednání. Informaci o vypsaných podlimitních a nadlimitních zakázkách, tedy zakázkách, které překračují udané částky, již na základě zákona ČSÚ uveřejňuje, a to i na svých webových stránkách.

Předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová:

„Některé firmy k našemu velkému údivu odmítly dát souhlas ke zveřejnění smlouvy.“

Statistický úřad se ale nedá. Podle Ritschelové už komunikuje s právníky, aby si ověřil, zda vůbec mají firmy právo zveřejňování smluv odmítnout. Mezi nejčastější důvody k odmítavému postoji patří to, že prý smlouvy obsahují citlivé informace, které si firmy nepřejí zveřejňovat. Ritschelová ale tvrdí, že informace, které by zveřejněny být neměly, budou ve smlouvě začerněny.

ČSÚ chce měnit i podmínky smluv

Kromě zveřejňování smluv jedná ČSÚ o změně smluvních podmínek u některých smluv, které současné vedení úřadu takzvaně podědilo. Jedná se zejména o smlouvy spojené s dodávkami IT služeb. U nich si totiž někteří dodavatelé v rámci užívaného databázového systému garantují majetková práva. „ČSÚ se snaží postupně tuto závislost snižovat úpravou smluvních vztahů, které by u pořízených aplikací daly úřadu právo software nejen provozovat, ale také jej upravovat a umožnit vstup třetí strany,“ uvedla Ritschelová. Toto je prý i nová podmínka u všech nově uzavíraných smluv na úřadě.